Витамин Д – Го има во мрсна риба, жолчка, а најмногу во сонцето

Витаминот Д е потребен за метаболизмот на калциумот и фосфорот, значи, за коските и работата на мускулите и нервите. Тоа е единствениот витамин кој нашиот организам може и сам да го синтетизира под влијание на сонцето.
Еве што кажуваат истражувањата: заедно со калциумот ги одржува коските здрави и цврсти. Ја спречува остеопорозата и ги лекува рахитисот и остеомалациите (ослабена минерализација на коските). Го спречува високиот крвен притисок и ризикот од појава на тумор.
Знаци на недостиг: проблеми со коските, поголема чувствителност на инфекции, слабост.
Фото: Pexels

Би можело да ве интересира Повеќе од овој автор

Коментарите се затворени

error: Content is protected !!