Готвењето – „смрт“ за витамините

Со термичката обработка продуктите губат значајно количество на витамини. Ваквата преработка најтешко ја поднесува витаминот А (зеленчукот при готвење губи 67 отсто од своите својства), а еднакво чувствителен на термичката обработка е и витаминот Ц. Затоа се советува зеленчукот да се вари во минимално количество вода, а замрзнатиот да не се одмрзнува непосредно пред готвењето. Фолацинот губи 61 отсто од својствата поради неговото преминување во водата за варење, додека кај витаминот Б1, на пример, употребата на прашок за печиво при приготвување колачи предизвикува губење на неговите својства дури до 50 проценти.
Со оглед на тоа дека витаминот Д се топи во масти, неговото губење е поголемо ако за време на термичката обработка маста се ослободи од продуктот.

Foto- Pixabay

Би можело да ве интересира Повеќе од овој автор

Коментарите се затворени

error: Content is protected !!