16.8 C
Skopje
четврток, јуни 19, 2025
spot_img

Да – за варената ракија

Нашите баби и дедовци греаната, варената ракија ја користеле како еликсир и лек во зимските денови. Процедурата е едноставна- сабајле, на празен желудник се пие чашче- две, а ако сакате ракијата да е поблага, се става повеќе вода. Ако сакате да има помалку алкохол, нека врие повеќе.
Инаку, за варената ракија ви треба 200 дл ракија, 4 лажици шеќер и 100 дл вода.
Првин се растопува шеќерот, додека не добие карамел боја, потоа се додаваат ракијата и водата, и се оставаат да провријат. Ако сакате поароматичен вкус, додадете неколку каранфилчиња.
Фото- manifestacijesrbija.wordpress.com

Може да ве интересира..

Социјални Мрежи

3,852фановиДопаѓања
610следбенициследете
- Advertisement -spot_img

Препорачани објави

error: Содржината е заштитена