Многу од бремените жени се трудат да јадат здраво, но некгаш од незнаење може да направат проблем. Еве некои од продуктите го спаѓаат во таа категорија и можат да направат проблем.
Млеко и сирење
Непастеризирано млеко, паштети од домашно производство и меките сирења може да ја содржат бактеријата листерија. Тоа е ретка бактерија која може да се најде не само во непастеризираното млеко, туку и во џигер, недоволно варено месо и полуготовите јадења.
Сирово месо
Избегнувајте го сировото и термички необработеното месо (тартар бифтек) и морски плодови, може да се заразите од салмонела.
Сирови јајца
Сирови јајца или храна која содржи сирови јајца треба да избегнувате бидејќи може да се заразите со салмонела. Ова е посебно важно за оние кои прават домашен сладолед бидејќи купечкиот се прави од пастеризирани јајца.
Џигер
Јунешкиот и јагнешкиот џигер содржат премногу витамин А, а тоа може да му наштети на плодот. Затоа избегнувајте ги. Пилешкиот џигер е сигурен но само доколку го јадете еднаш во неделата.
Алкохол
Најдобро е да се избегнува. Конзумирањето алкохол предизвикува невролошки оштетувања . Алкохолот треба да се избегнува и додека се дои бебето.
Ограничете го кофеинот
Дозволено е до 200 милиграма дневно а тоа е отприлика две шољички инстант кафе, мала шоља обично кафе и четири шољи чај.