Сите знаеме дека пестицидите се користат за одгледување на овошје и зеленчук, пишува ABC Fact. Тие формираат слој врз зеленчукот и овошјето, што мора да остане на растенијата колку што е можно подолго, за да ги заштити од штетници и болести. Како да знаеме дали има пестициди во овошјето и зеленчукот, бидејќи сакаме да јадеме сурови и свежи плодови? Еве неколку практични совети.
Колку е поголем зеленчукот или плодот, толку е поверојатно дека е исполнет со нитрати. Зеленчукот што расте со нитрати обично нема типичен вкус. Ако гледате бели линии и светла внатрешност откако ќе го пресечете доматот, нитратот се користи за време на одгледувањето.
Друг знак на нитрат е дебела кора. Темнозелени краставици исто така се одгледуваат со нитрати. Бојата на краставиците мора да биде како тревата. Ако лубеницата е голема, но целулозата не е слатка и семето не е зрело, тоа значи дека ја растеле со хемикалии.
Ако сакате да купите производи од био продавници, тогаш треба да знаете дека студиите покажуваат дека органскиот зеленчук не е многу различен од вообичаениот. Според анализите, нивото на содржина на пестициди во нив е околу 7%. Можеме да отстраниме некои од штетните материи ако правилно ги измивме млечните производи дома.
Измијте ги под млаз вода
Исплакнете го добро зеленчукот и овошјето под млаз вода – тоа е ефикасен начин за чистење, отколку само да ги оставите во сад со вода. Можете исто така да ги чистите со четка.
Мијте ги во солена вода
Ако целиот зеленчук претходно стоел во солена ладна вода околу еден час, ќе се измијат некои од штетните материи. Мијте го зеленчукот и овошјето пред да го ставите во фрижидер, потоа, плодовите треба да се исушат пред да ги ставите во ладилникот. Ако тие се влажни, бактериите брзо ќе се развијат.
Користете сода
Обичната сода бикарбона има уникатни својства за дезинфекција. Измијте го зеленчукот во топла вода со една лажица сода, алкалната средина ги уништува пестицидите во зеленчукот. Потоа треба да го измиете зеленчукот под чешма.
Меѓу најпрсканите овошја и зеленчуци се: јаболка, прска, грозје, јагода, целер, спанаќ, пиперка, краставица, домат, грашок и компир.
Најнепрскани се: авокадо, пченка, ананас, зелка, кромид, манго, папаја, киви, грејфрут, диња, лубеница.