КАФЕ: Зошто „да“ и зошто „не“

Добри страни
-содржи антиоксиданс кој го редуцира стресот.
-постојат силни докази дека кафето го намалува ризикот од оболување од Перкинсова болест.
-кај оние кои конзумираат кафе постои помал ризик од развој на диабетисот, за разлика од луѓето кои апстинираат од овој напиток.
-го ублажува негативното влијание на алкохолот врз јетрата.
-штити од камен во жолчката и бубрезите.
-кафето не буди и помага полесно да ги обработиме информациите.

Лоши страни
-турско кафе лошо влијае врз присуството на холестеролот.
-луѓето кои конзумираат кафе при мокрењето исфрлаат повеќе калциум отколку оние кои не го пијат овој напиток. Премногу кафе може да предизвика остеопороза, посебно кај жените кои не земаат храна која е доволно богата со калциум
-го засилува излачувањето на желудочните киселини, поради што се смета дека е идеален напиток после јадење. Но кај некои луѓе предизвикува потешкотии при варењето и тежина во желудникот.
-влијае на средишниот нервен состав. Умерената количина кафе ќе ве разбуди, додека пак големата количина кафе лошо влијае врз квалитетот
на спиењето.
-кафето е диуретик и може да го зголеми излачувањето на урината
-кај многу жени кафето ги зголемува предменструалните болки.

Би можело да ве интересира Повеќе од овој автор

Коментарите се затворени