Неговото величенство, јапонско јаболко

Плодот на јапонското јаболко навистина е прекрасен, од нежно портокалова со тек на време бојата му е се поинтензивна, исто како и вкусот. Најдобро е да ги одбирате оние што се меки а ако се одлучите за тврд плод, па дури потоа консумирајте го. Експресно зрее во друштво на јаболките.
Јапонско јаболко содржи многу селен, витамин Ц и витамин Б2, помага во намалување на холестерол и го регулира варењето. Се користи како природен лаксатив, а се препорачува и во исхраната на луѓето кои имаат зголемено ниво на шеќер во крвта.
Влијае и врз очите- поради витаминот А и бета каротенот, важни за зачувување на видот. Се користи во превенција за катаракта.
Освен што е одличен диуретик, го чисти организмот од токсини и зголемува излачување на урина.
Јапонското јаболко го засилува имунитетот, благодарение на високото ниво на витаминот Ц, антиоксиданси и минареали и е идеално за состојбите на намален имунитет- кај настинка, вирус и респираторни инфекции.
Превенира стареење и создавање брчки- богатство на антиоксиданси, материи што ги уништуваат слободните радикали и затоа јапонското јаболко е анти- ејџ природен третман против стареење. Кога подготвувате маска за лице со жолчка и сок од лимон додадете исписирано јапонско јаболко, и веднаш ќе ја почувствувате кожата затегната.
Јапонското јаболко е едно од најчистите овошја во чие одгледување воопшто не се употребуваат пестициди за заштита на насадите од проста причина што нема природни непријатели.

Би можело да ве интересира Повеќе од овој автор

Коментарите се затворени