Репортажа. Ненад Секирарски – Бали : убавина, вистина и едноставност

Две ипол години креаторот Ненад Секирарски очите ги полни со млади оризови полиња, интензивна зелена боја, а насмевката, неговата вечна придружничка, му доаѓа од душата. На Бали се дојде на своето место, се наместија неговите коцките од животот, бликна и блесок и смисол.
Токму затоа, херојот на репортажата, Секирарски, вели дека на овој остров на духовноста и вистината се чувствува како свој на своето.

Бали, мојот втор дом
Да, за многумина местото од соништата Бали, мене ми стана секојдневно опкружување и големо задоволство. Тука живеам веќе две и пол години а причината е работата. Добив покана да се приклучам на креативниот тим на брендот „КТЗ“ што функционира од Бали и така започна една нова животна приказна.
Најдобриот совет што го добив кога пристигнав, беше да заборавам се што знам за секојдневниот живот, бидејќи тука се функционира поинаку. Од тоа дека куќите ретко имаат прозорци што се отвараат, и ако имаат, се отвараат од долу, нагоре- поради дождовите, до тоа дека често бравите се поставени во обратна насока и вртењето на клучот е поинакво… Пешачењето на Бали се смета за загубено време и таа активност ретко ќе ја видите кај локалното население. Но јас, како интензивен пешак овој дел од културата најтешко го прифатив… Првите 3 месеци на адаптација ги поминував со мисла дека се треба да прифатам и дека работите сами ќе си дојдат на своето место. Со овој став и предходните искуства, еден ден се разбудив дома, на Бали и тоа беше моментот кога со сигурност знаев дека го засакав Бали но најмногу од се дека ги засакав Балижаните.

Клима, природа, луѓе
Климата на Бали е прекрасна, просечната годишна температура е околу 27-28 степени, таква е и дневната. Некогаш ти е топло, но не премногу ама никогаш не ти е студено. Не сум голем љубител на зимите, иако уживам во зимските фотографии.
Морам да признаам дека на прагот од третата есен тука, климата ми годи. Ноември е, започнува сезоната на дождови која ќе трае некаде до фебруари, но убаво е топло, гардеробата е лесна, а луѓето се насмеани и весели…. Со дождовите Бали се полни со вода, иако е секогаш зелено, природата во ово период добива посебен блесок, а зелената боја специфичен инензитет. Оризовите тераси се сјаат и го полнат окото со енергија и постојано имаш желба за уште и уште повеќе. И токму за момент, нешто ќе ти го одтргне вниманието од богатото зеленило на палми, бамбуси и големи дрвја и ќе наидеш на голема, прекрасна, од душа насмевка на старица покрај патот, која продава грст овошја или група на деца кои безгрижно го поминуваат денот.
И не можеш а да не се насмевнеш за возврат, бидејќи чувствуваш дека тоа е најбитната храна- насмевката од душа.

Отвореност, комуникација
Балижаните се многу интересен сој на луѓе, природата им понудила за живот многу благодети и малку ризици (што би рекле овие верници на хинду- тоа кармички си го заслужиле, градејќи се себеси).
На Бали никогаш немало недостататок од вода за пиење, ниту храна. Секогаш можеш нешто да набереш за да преживееш, единствен предатор тука е питонот и кобрата, далеку во шумските предели, секаде можеш да преспиеш и нема да ти биде студено. Сите овие околности ги спасуваат жителите од еден најбитен стрес а тоа е, преживување.
Овие околности овозможиле луѓето да се посветат на сопствената надградба и токму затоа голем дел од времето го поминуваат во медитација и церемонии за благосостојба, но исто така се занимаваат со разни видови на изработки, па во локалниот Бали јазик нема да најдете збор за уметност, бидејќи таа се подразбира и се негува кај секој човек. Овој пристап кон себеси, од нас, дојдени од западниот свет, често се толкува како затвореност или недоверба во остварување на контакт, но причините се сосема други.
Балижаните се многу добродушен народ, отворени во своите чувства и луѓе со изградени ставови. Кога некој странец ќе дојде на островот на краток период, сака да украде од таа добрина, да биде дел од сите нивни блиски дружења и потоа да си замине во својот свет… Но тоа луѓето тука ги остава празни и тажни, бидејќи тоа што го дале од срце, некој само го одтргнал од нив. Моментот кога ќе го разбереш тоа е моментот кога и тие ќе осознаат дека си „тука и сега“, дека даваш колку примаш, и во тој момент си веќе дел од нив и комуникацијата тече како да се знаете долго, а и таке е; добивате пријател за навек.

Божествена убавина
Општеството на Бали е организирано на еден многу специфичен начин кој функционира беспрекорно и ме восхитува секојдневно. Имено, тука постои систем на банџари, кој во наши услови функционира на ниво на месни заедници. Иако градот Денпасар има околу 3 милиони жители, не рачунајќи не нас странците кои живееме тука, и секако без туристите, не постои централно функционирање на градот. Околу секој храм се групирани жителите кои живеат во околината и тие претставуваат еден банџар. Како дел од заедницата за сите интереси на жителите се грижи еден човек, што ги познава сите што живеат во неговиот банџар.
Секој месец жителите треба да учествуваат во фондот на заедницата, побогатите тоа го прават со пари кои потоа се користат за улично осветлување, собирање отпад и слично, посиромашните тоа го одработуваат со чистење, уредување на зеленилото или на објектите на заедницата. Најбитното е што на крајот од денот и едните и другите подеднакво имаат право на сите услови од заедницата.
Овој начин на функционирање ги прави социјалните и материјалните разлики помалку битни, бидејќи сите со крената глава можат да кажат дека се дел од заедницата и, кој колку има го става во рамките на домот и личните потреби.
Честопати ќе слушнам од привремени посетители на Бали, дека луѓето се сиромашни, дека живеат во лоши услови, но тој став е многу погрешен затоа што споредбите со Западната цивилизација не се прават. Луѓето на Бали сакаат едноставен живот, живеат во полуотворени куќи каде што секогаш има провев, што значи дека има свеж воздух, ретко има непријатна миризба, ако длабоко вдишеш ќе те опие мирисот на запалените стапчиња за молитва или благиот мирис на дрвото франгипани. Ретко имаат амбиција за големи куќи, бесни автомобили, прескапи мобилни, скапа гардероба или било кое материјално докажување на сопствената немоќ.

Новите пријатели
Секако кога ги менуваш условите на живот, тоа раѓа и нови пријателства. Имав прилика да запознаам многу луѓе, некои се странци кои живеат тука како и јас, некои се Индонежанци кои работат на Бали но се дојдени од другите острови, и секако луѓе кои се родени на Бали. Некои од нив се мои пријатели, со нив секојдневно уживам споделувајќи задоволствата и искуствата од Бали.
Најбитното од се е дека луѓето што се одлучуваат да останат на Бали имаат слични ставови како и локалните жители. Бали ќе дозволи да останат само луѓе на кои материјаното не им е битно, оние кои ги ценат личните вредности, духовноста и отвореноста, кои не сакаат да искористат, злоупотребат, излажат. Секој друг ќе си замине од тука, нема да се пронајде, бидејќи луѓето се без предрасуди и не се грижат за туѓите филмови.

Секојдневие како инспирација
Утрата се прекрасни и почнуваат многу рано: веќе во 5 часот локалните жители се раздвижени и почнуваат со своите обврски. Пазарите се преполни со разновидни свежи овошја и зеленчуци, ако имате среќа и сте пораниле, ќе видите и каквов ксмет имале рибарите таа ноќ.
Одењето кон работа исто така ми е инспирација, кога сликите од ниските градби и храмови ги заменува поле со таа ултра зелена боја на младите оризови стебла, и во мислите ти тече возбуда со што денот ќе биде исполнет.
Бали ми овозможи да уживам во едноставните моменти, во неколку мига среќа, што ќе ти надојде кога пред себе гледаш една по една слика, која ти се врежува и те менува засекогаш. Дел од природата, некое зајдисонце, вечера на плажа, со прстите во песок или некоја искрена насмевка, длабоко од душата.

Вкусови и храна
Кога ќе ги посетиш пазарите на Бали ќе сфатиш дека има премногу нешта што не си ги пробал во животот. Најголемото богатство тука е овошјето, природно растено и зреено, без хемикалии, скапи за локалните земјоделци, со извиткани неправилни форми а за западниот човек често непривлечни. Некогаш ќе слушнам дека пилешкот копан е многу мал, а всушност е нормално голем за кокошка хранета со природна храна, дека бананата има чуден вкус, а тука ќе ги пробаш најубавите а ги има околу 10- тина видови, за разлика од вештачки со хемикалии напумпани банани од Еквадор.
Готвењето е пржење, печење на жар или варење, што е многу често за земјите околу Екваторот. Главната храна е „наси горенг“ или пржен ориз со малку месо и зеленчук и „ми горенг“ или пржени тестенини со истите додатоци. Овој тип на храна те држи долго сит и дава енергија за обврските што следат.
Се конзумира многу овошје и секако сите типови на морска храна. Сите јадат надвор и храната е достапна за сите категории, па ќе најдете „наси горенг“ за едно евро во уличните, мали варунзи (гостилници од неколку метри квадратни) и за 50-60 евра, во луксузните Мишелин ресторани со тројца келнери кои ве служат.
Јас уживам во едноставните работи и моите омилени места се некаде во средната категорија, најомилени прекрасните вечери на плажа, со свежа морска храна, само фрлена на жар.

Бали за почетници
Посетителите се различни- од туристи до патници и трагачи и нив Балежаните ги нарекуваат со едно име Буле- странец. Буле е дојденец, не разбира баш како одат работите, често ќе слушнете- не му замерај тој е буле. Најчесто странците приоѓаат агресивно кон истражувањето на Бали. Недоволно информирани од агентите, ги „напаѓаат“ локалните жители, ги сликаат, сакаат да влегуваат во храмовите и да ги сликаат луѓето за време на церемонија, што се смета за исклучително непристојно и непотребно.
Странците се гласни, мислат дека со тоа што имаат материјално, имааат и право на повеќе. Но за среќа, многумина знаат што треба да бараат на Бали и со понизност и почит влегуваат во храмовите и примаат само тоа што ќе им се даде, со тоа добиваат многу повеќе. Не е лесно да се разбере место каде што и дрвјата се ценат како жители, но тие што знаат, со восхит уживаат во пејсажите од оризови полиња, прекрасни храмови и планински езера и водопади кои ги има многу на овој воден остров.

Едноставноста на животот
Жителите тука работат додека мораат, се со цел да создадат дом во кој ќе можат да го уживаат својот мир. Семејството е многу силна заедница и функционира со голема взаемна почит. Кога ќе се роди дете, година дена не се спушта на земја, туку се носи во раце од родителите, најчесто од таткото.
Бали е со матријахално уредување, жената е вистинскиот столб и идентитет во семејството: ако треба да отворите сметка во банка или одите на забар, ве прашуваат за името на мајката (повторно принципот на обратното). Женската енергија во функционирање на општеството создава плодни, мирни и креативни услови за живеење и стареење.
Ретко ќе сретнете старец на улица, тие живеат во сопствениот храм што го создале низ годините, окружени со градина, неколку генерации со своите најблиски и во љубов со своите миленици. Едноставноста на живеењето, која успешно пркоси на западниот, „прогресивен“ начини на живеење, го прави Бали, место каде би сакал да имам среќа да стареам и понатаму, место каде брчките околу очите ми се од насмевките, а не од грижите. Бали е местото каде сум свој.
Вања Тодоровска

Би можело да ве интересира Повеќе од овој автор

Оставете реплика

Вашата емаил адреса нема да биде објавена

xoso xoso tin chelsea thông tin chuyển nhượng câu lạc bộ bóng đá arsenal bóng đá atalanta bundesliga cầu thủ haaland UEFA everton xoso futebol ao vivo futemax multicanais onbet bóng đá world cup bóng đá inter milan tin juventus benzema la liga clb leicester city MU man city messi lionel salah napoli neymar psg ronaldo serie a tottenham valencia AS ROMA Leverkusen ac milan mbappe napoli newcastle aston villa liverpool fa cup real madrid premier league Ajax bao bong da247 EPL barcelona bournemouth aff cup asean football bên lề sân cỏ báo bóng đá mới bóng đá cúp thế giới tin bóng đá Việt UEFA báo bóng đá việt nam Huyền thoại bóng đá giải ngoại hạng anh Seagame tap chi bong da the gioi tin bong da lu trận đấu hôm nay việt nam bóng đá tin nong bong da Bóng đá nữ thể thao 7m 24h bóng đá bóng đá hôm nay the thao ngoai hang anh tin nhanh bóng đá phòng thay đồ bóng đá bóng đá phủi kèo nhà cái onbet bóng đá lu 2 thông tin phòng thay đồ the thao vua app đánh lô đề dudoanxoso xổ số giải đặc biệt hôm nay xổ số kèo đẹp hôm nay ketquaxoso kq xs kqxsmn soi cầu ba miền soi cau thong ke sxkt hôm nay thế giới xổ số xổ số 24h xo.so xoso3mien xo so ba mien xoso dac biet xosodientoan xổ số dự đoán vé số chiều xổ xoso ket qua xosokienthiet xoso kq hôm nay xoso kt xổ số mega xổ số mới nhất hôm nay xoso truc tiep xoso Việt SX3MIEN xs dự đoán xs mien bac hom nay xs miên nam xsmientrung xsmn thu 7 con số may mắn hôm nay KQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanh dự đoán xổ số 3 miền dò vé số du doan xo so hom nay ket qua xo xo ket qua xo so.vn trúng thưởng xo so kq xoso trực tiếp ket qua xs kqxs 247 số miền nam s0x0 mienbac xosobamien hôm nay số đẹp hôm nay số đẹp trực tuyến nuôi số đẹp xo so hom qua xoso ketqua xstruc tiep hom nay xổ số kiến thiết trực tiếp xổ số kq hôm nay so xo kq trực tuyen kết quả xổ số miền bắc trực tiếp xo so miền nam xổ số miền nam trực tiếp trực tiếp xổ số hôm nay ket wa xs KQ XOSO xoso online xo so truc tiep hom nay xstt so mien bac trong ngày KQXS3M số so mien bac du doan xo so online du doan cau lo xổ số keno kqxs vn KQXOSO KQXS hôm nay trực tiếp kết quả xổ số ba miền cap lo dep nhat hom nay soi cầu chuẩn hôm nay so ket qua xo so Xem kết quả xổ số nhanh nhất SX3MIEN XSMB chủ nhật KQXSMN kết quả mở giải trực tuyến Giờ vàng chốt số Online Đánh Đề Con Gì dò số miền nam dò vé số hôm nay so mo so de bach thủ lô đẹp nhất hôm nay cầu đề hôm nay kết quả xổ số kiến thiết toàn quốc cau dep 88 xsmb rong bach kim ket qua xs 2023 dự đoán xổ số hàng ngày Bạch thủ đề miền Bắc Soi Cầu MB thần tài soi cau vip 247 soi cầu tốt soi cầu miễn phí soi cau mb vip xsmb hom nay xs vietlott xsmn hôm nay cầu lô đẹp thống kê lô kép xổ số miền Bắc quay thử xsmn xổ số thần tài Quay thử XSMT xổ số chiều nay xo so mien nam hom nay web đánh lô đề trực tuyến uy tín KQXS hôm nay xsmb ngày hôm nay XSMT chủ nhật xổ số Power 6/55 KQXS A trúng roy cao thủ chốt số bảng xổ số đặc biệt soi cầu 247 vip soi cầu wap 666 Soi cầu miễn phí 888 VIP Soi Cau Chuan MB độc thủ de số miền bắc thần tài cho số Kết quả xổ số thần tài Xem trực tiếp xổ số XIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊA Cầu lô số đẹp lô đẹp vip 24h soi cầu miễn phí 888 xổ số kiến thiết chiều nay XSMN thứ 7 hàng tuần Kết quả Xổ số Hồ Chí Minh nhà cái xổ số Việt Nam Xổ Số Đại Phát Xổ số mới nhất Hôm Nay so xo mb hom nay xxmb88 quay thu mb Xo so Minh Chinh XS Minh Ngọc trực tiếp hôm nay XSMN 88 XSTD xs than tai xổ số UY TIN NHẤT xs vietlott 88 SOI CẦU SIÊU CHUẨN SoiCauViet lô đẹp hôm nay vip ket qua so xo hom nay kqxsmb 30 ngày dự đoán xổ số 3 miền Soi cầu 3 càng chuẩn xác bạch thủ lô nuoi lo chuan bắt lô chuẩn theo ngày kq xo-so lô 3 càng nuôi lô đề siêu vip cầu Lô Xiên XSMB đề về bao nhiêu Soi cầu x3 xổ số kiến thiết ngày hôm nay quay thử xsmt truc tiep kết quả sxmn trực tiếp miền bắc kết quả xổ số chấm vn bảng xs đặc biệt năm 2023 soi cau xsmb xổ số hà nội hôm nay sxmt xsmt hôm nay xs truc tiep mb ketqua xo so online kqxs online xo số hôm nay XS3M Tin xs hôm nay xsmn thu2 XSMN hom nay xổ số miền bắc trực tiếp hôm nay SO XO xsmb sxmn hôm nay 188betlink 188 xo so soi cầu vip 88 lô tô việt soi lô việt XS247 xs ba miền chốt lô đẹp nhất hôm nay chốt số xsmb CHƠI LÔ TÔ soi cau mn hom nay chốt lô chuẩn du doan sxmt dự đoán xổ số online rồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm nay thống kê lô gan miền bắc dàn đề lô Cầu Kèo Đặc Biệt chốt cầu may mắn kết quả xổ số miền bắc hôm Soi cầu vàng 777 thẻ bài online du doan mn 888 soi cầu miền nam vip soi cầu mt vip dàn de hôm nay 7 cao thủ chốt số soi cau mien phi 777 7 cao thủ chốt số nức tiếng 3 càng miền bắc rồng bạch kim 777 dàn de bất bại on news ddxsmn 188bet w88 w88 789bet tf88 sin88 suvip sunwin tf88 five88 12bet sv88 vn88 Top 10 nhà cái uy tín sky88 iwin lucky88 nhacaisin88 oxbet m88 vn88 w88 789bet iwin f8bet rio66 rio66 lucky88 oxbet vn88 188bet 789bet May-88 five88 one88 sin88 bk8 8xbet oxbet MU88 188BET SV88 RIO66 ONBET88 188bet M88 M88 SV88 Jun-68 Jun-88 one88 iwin v9bet w388 OXBET w388 w388 onbet onbet onbet onbet88 onbet88 onbet88 onbet88 onbet onbet onbet onbet qh88 mu88 Nhà cái uy tín pog79 vp777 vp777 vipbet vipbet uk88 uk88 typhu88 typhu88 tk88 tk88 sm66 sm66 me88 me88 8live 8live 8live sm66 me88 win79 8live sm66 me88 win79 pog79 pog79 vp777 vp777 uk88 uk88 tk88 tk88 luck8 luck8 kingbet86 kingbet86 k188 k188 hr99 hr99 123b 8xbetvn vipbet sv66 zbet taisunwin-vn typhu88 vn138 vwin vwin vi68 ee88 1xbet rio66 zbet vn138 i9betvip fi88club cf68 onbet88 ee88 typhu88 onbet onbetkhuyenmai 12bet-moblie 12betmoblie taimienphi247 vi68clup cf68clup vipbet i9bet qh88 onb123 onbef soi cầu nổ hũ bắn cá đá gà đá gà game bài casino soi cầu xóc đĩa game bài giải mã giấc mơ bầu cua slot game casino nổ hủ dàn đề Bắn cá casino dàn đề nổ hũ tài xỉu slot game casino bắn cá đá gà game bài thể thao game bài soi cầu kqss soi cầu cờ tướng bắn cá game bài xóc đĩa AG百家乐 AG百家乐 AG真人 AG真人 爱游戏 华体会 华体会 im体育 kok体育 开云体育 开云体育 开云体育 乐鱼体育 乐鱼体育 欧宝体育 ob体育 亚博体育 亚博体育 亚博体育 亚博体育 亚博体育 亚博体育 开云体育 开云体育 棋牌 棋牌 沙巴体育 买球平台 新葡京娱乐 开云体育 mu88 qh88