5.8 C
Skopje
недела, февруари 16, 2025
spot_img

Рецепт. КОШМИШПИТЕ на Пирустија Неданоски

За овој вкусен старински рецепт, следете ги инструкциите на Наташа, од Пирустија Неданоски.
Во половина литар млеко се раствара една коцка квасец со малку сол и шеќер (по половина лажиче). Во подлабок сад се става килограм бело брашно, едно лажиче сол и еден филџан масло, и заедно со млекото се замесува меко тесто. Тестото се дели на 10 еднакви дела кои се месат во топчиња.
Секое топче се расукува во кора, колку што е големината на тавчето. На подмачкано тавче се реди првата кора и таа се попрскува со 2-3 лажици масло и се филува со претходно подготвен фил (половина килограм изварка или сирење и 3 јајца). Така со секоја кора, тие се редат, една врз друга.
Сега се сечат квадратести парчиња и тестото се остава половина час да стаса. Се пече на загреана рерна (220 степени) отприлика половина час, а потоа уште десет минути на 180 степени. Уживајте во кошмишпите!

Може да ве интересира..

Социјални Мрежи

3,852фановиДопаѓања
610следбенициследете
- Advertisement -spot_img

Препорачани објави

error: Содржината е заштитена