Темјан, миризба што лекува

Во православниот свет темјан значи голема и величенствена работа, но низ целата историја на човештвото тој се употребувал за лекување на разни болести.
Во аромотерапија, темјан се користи за лекување и ублажување на депресија, стрес и напетост. Се смета дека со наједноставно инхалирање или дишење на темјан можеме да ги намалиме проблемите со дишењето, како што се алергии, асма, бронхитис, синуситис, настинки и слично.
Инаку, тамјан е ароматична смола што се добива од дрвото Boswellia sacra.

Извор: A1INFO.Net

Би можело да ве интересира Повеќе од овој автор

Коментарите се затворени

error: Content is protected !!