34.8 C
Skopje
недела, јули 13, 2025
spot_img

Тера Мадре, трет ден: Редици пред штандот на Македонската кујна

Специјално од Торино: Вања Тодоровска

Третиот ден во Торино, на манифестацијата Тера Мадре, што преку храната го собра целиот свет, беше презентирана  македонската кујна. Под “водство”  на шефот Зоран Мајновски а со асистенција на шефовите Маре Јаневска и Орце Трајковски -Чомбе од Пробиштип и младите готвачки сили Даниела Лазаревска и Симона Илковска беа приготвени – тетовско гравче, селско месо со праз и суви пиперки, се проба од традиционалниот ајвар, сирењето од Дебар, киселите пиперки со урда.

Неодоливата миризба и шаренило на чинијата привлече огромна редица на луѓе пред нашиот штанд.

-Поубаво нешто немам вкусено, ни рече една од Јапонија, која се обидуваше да дојде до шефовите и да им побара рецепти.

Раздвижено, распеано и убаво беше пред штандот на нашата земја. И да, денес во царството на „Слоу фуд“ беше вистинска привилегија да си Македонец во Италија.

Може да ве интересира..

Социјални Мрежи

3,852фановиДопаѓања
610следбенициследете
- Advertisement -spot_img

Препорачани објави

error: Содржината е заштитена