Потребни состојки:
За тесто:
300 гр. наменско брашно
100 гр. путер
2 жолчки
малку сол
2 лажици павлака
1/2 прашок за пециво
За прелив:
500 гр. исчистена тиква
500 мл. млеко
100 гр. кафеав шеќер
1 ванилин шеќер
1 лажица изрендан корен од џумбир
1 лажица цимет
Замесете меко тесто и оставете да стои на ладно место околу 30 минути. Тиквата исецкајте ја на коцкички и сварете ја во млеко. Сварената тиква испасирајте ја и измешајте со миксер, додадете шеќер, јајца , цимет, ѓумбир и путер.
Тестото измесете го и ставете го во намастен калап за печење. Врз тестото распоредете го преливот и печете во загреана рерна на 180 С околу 30 минути а потоа 15 до 20 минути на температура од 140 С.
Фото-Pexels