ЦРВЕНО МЕСО: Зошто „да“ и зошто “не“

Добри страни
-богато е со цинк и железо.
-богато со витамини – Б и Д.
-одличен извор на протеини.
Лоши страни
-црвеното месо содржи маснотии кои се поврзуваат со кардиоваскуларни болести.
-Конзумирањето црвено месо и месни производи како салами, кобасици го зголемува ризикот за развој на колоректален тумор кај луѓето.
-луѓето кои во својата исхрана вклучуваат големи количини на црвено месо имаат зголемен ризик од дијабетис.

Би можело да ве интересира Повеќе од овој автор

Коментарите се затворени