29.8 C
Skopje
недела, јуни 15, 2025
spot_img

ЦРВЕНО МЕСО: Зошто „да“ и зошто “не“

Добри страни
-богато е со цинк и железо.
-богато со витамини – Б и Д.
-одличен извор на протеини.
Лоши страни
-црвеното месо содржи маснотии кои се поврзуваат со кардиоваскуларни болести.
-Конзумирањето црвено месо и месни производи како салами, кобасици го зголемува ризикот за развој на колоректален тумор кај луѓето.
-луѓето кои во својата исхрана вклучуваат големи количини на црвено месо имаат зголемен ризик од дијабетис.

Може да ве интересира..

Социјални Мрежи

3,852фановиДопаѓања
610следбенициследете
- Advertisement -spot_img

Препорачани објави

error: Содржината е заштитена