Чоколадо. Зошто „да“ и зошто „не“

Добри страни
-присуството на флавоноид во црното чоколадо позитивно влијае врз здравјето, особено на кардиоваскуларниот состав.
-одличен антиоксидант е темната горка чоколада бидејќи содржи големи количини на полифенол. Овој хемиски состав е прилично нестабилен и човекот обично со своите кулинарски постапки помалку или повеќе го уништува.
-го подобрува расположението.
-го намалува крвниот притисок.
-содржи многу магнезиум и калиум.

Лоши страни
-содржи висок процент на масленост, шеќер и калории.
-може да поттикне мигрена.
-може да предизвика потешкотии при варењето кај чувствителните луѓе. Исто така влијае и врз зголемено лачење на уринарни оскалати кои може да доведат до создавање камен во бубрегот.

Би можело да ве интересира Повеќе од овој автор

Коментарите се затворени

error: Content is protected !!