16.8 C
Skopje
сабота, април 19, 2025
spot_img

Чорба со зеленчук и пилешко

Потребно е: 250 г пилешко, 100 г моркови, 30 мл млеко, 50 мл масло, малку магдонос, 1 коцка за супа, 300 г карфиол, 2 жолчки, 60 г брашно, 30 г целер, сол и црн пипер.
Во маслото се пропржува исчистениот зеленчук, потоа се посипува со брашно, се пржи додека брашното добие боја. Се става путер и литарипол вода, се додава коцка за супа, сол и црн пипер и се вари. Пилешкото месо се сече на мали парчиња што се пропржуваат, а потоа се додаваат во супата што врие. За тоа време се вари карфиолот, се гмечи или пасира.
Сварената супа со зеленчук се пасира,  се додава карфиолот и изматената жолчка со малку млеко. Потоа, на тивок оган се остава чорбата да проврие додека да згусне, при што постојано се меша. Ако чорбата е многу густа, се додава вода. Според друга варијанта, пилешкото месо не се додава во чорбата, туку пред служење се става одозгора, заедно со рендан кашкавал..

Може да ве интересира..

Социјални Мрежи

3,852фановиДопаѓања
610следбенициследете
- Advertisement -spot_img

Препорачани објави

error: Содржината е заштитена