Потребно е: една шолја бело вино, 400 г печурки, сол, маслиново масло, малку лимон, лук и 1 јајце.
Бидејќи содржат голем процент на вода, печурките со термичка обработка видно го намалуваат обемот, а поради својата сунѓереста структура, впиваат и повеќе маснотија. Главицата кромид исчистете ја и ситно исечкајте ја. Печурките исечете ги на тенки ливчиња. Загрејте го маслиновото масло во длабок огноотпорен сад, додадете ситно исечкан кромид и динствувајте додека лукот не стане стаклест, водејќи сметка да не загори. Потоа мешајте ги печурките 1-2 минути. Сипете вино и 4 шолји вода, поклопете и варете на тивок оган 20 минути. Потоа додадете исечкан лук и зачини, измешајте, поклопете и варете уште 15 минути. Пенесто изматете ги јајцата со малку сол. Одвојте малку чорба и наизменично додавајте по малку лимонов сок и чорба во јајцата. Оваа смеса полека сипајте ја во чорбата, цело време мешајќи, поклопете и оставете да отстои 10 минути. Пред служењето, посипете со црн пипер и малку мешан зачин.
фото- fake food free