Шеф Игор Каспер: Англиски чај за појадок

Англиски чај за појадок или едноставно: чај за појадок е традиционална мешавина на црни чаеви со потекло од Асам- Индија, Цејлон и Кенија. Тој е еден од најпопуларните мешани чаеви, вообичаен во британската и ирската култура на чај.
Чајот за англиски појадок е мешавина од црн чај, обично опишан како полно тело, робустен, богат и измешан за да оди со млеко и шеќер, во стил кој традиционално се поврзува со обилен англиски појадок.

Пиењето мешавина од црни чаеви за појадок е долгогодишен британски и ирски обичај. Терминот- чај за појадок, се применува од продавачите кон крајот на 18 век.
Се тврди дека сегашната практика на именување не потекнува од Англија, туку од Америка, уште од времето на колонијалот, со трговецот со чај, Ричард Дејвис во Њујорк Сити. Дејвис, англиски имигрант, започнува со продавање чај „Англиски појадок“, од неговото формирање на основната пратка во Англија.

Во Обединето кралевство популаризацијата на чајот за појадок делумно и се припишува на кралицата Викторија. Во Балморал во 1892 година таа пробала и уживала во мешавината на чај и се вратила во Лондон со залихи.

Би можело да ве интересира Повеќе од овој автор

Коментарите се затворени

error: Content is protected !!