Шеф Игор Каспер ексклузивно од Лондон: Целосен англиски појадок (Full English Breakfast)

Овој појадок е многу популарен во Велика Британија и Ирска, па многу кафулиња и пабови го нудат оброкот во секое време од денот како „целодневен појадок“.Популарен е и во многу нации на Комонвелтот и е меѓу најпознатите меѓународно признати британски јадења.
Инаку, идејата за англискиот појадок како национално јадење датира уште од 13 век во селските куќи на благородништвото. Во старата англо-саксонска традиција на гостопримство, домаќинствата обезбедувале обилен појадок, за посета на пријатели, роднини и соседи.
Пржениот појадок стана популарен во Велика Британија и Ирска за време на викторијанската ера и се појавува како еден од многуте предложени појадоци во Книгата за управување со домаќинствата на домашната економистка Изабела Бетон (1861).
Инаку, целосниот појадок често се разликува во менијата на хотели со полесната алтернатива на континенталниот појадок базиран на јаглени хидрати.
Во подготовката се става акцент на обилноста на храна.

Состојки:
2 јајца
2 лепчиња
2 колбаси
2 парчиња сланина
50г домат
80 г сланина
80 г грав
30 г печурки
20 г црн колбас (крвавица)

Би можело да ве интересира Повеќе од овој автор

Коментарите се затворени

error: Content is protected !!