Шеф Игор Каспер: Косло салата
Терминот „Cooslа“ настанал во 18 век како англицизација на холандскиот термин „koolsla“ („kool“ на холандски звучи како „cole“) што значи „зелена салата“. Оваа салата е многу популарна и го оправдува своето долго траење. Делот „кол“ од зборот доаѓа од латинскиот caulis, што значи зелка.
Мудриот холандскиот готвач од 1770 година, (холандски: De Verstandige Kock) содржи рецепт што му се припишува на холандски готвач кој мешал тенки ленти зелка со стопен путер, оцет и масло. Рецептот за зелена салата, како што најчесто се подготвува, е прилично нов, бидејќи мајонезот бил измислен кон средината на 18 век. По некое време Англичаните го усвоиле и го ставиле во својата кујна каде се користи како салата, додаток во јадењата и како основа за многу сендвичи.
Според The Joy of Cooking (1997), тазе зелка е единствената целосно конзистентна состојка во салатата; видот на зелката, дресингот и додадените состојки се многу различни. Тоа може да се винегрети, мајонез и преливи на база на кисела павлака; сланина, моркови, пиперки, кисели краставички, кромид и билки.
Состојки
1 мала бела зелка или ½ голема
4 моркови, излупени
1 голем црвен кромид
½ мало китка копар, власец, магдонос или коријандер, ситно сецкан (по избор)
1 лажица сенф Дижон
50 гр мајонез
50 гр јогурт, кисела павлака или повеќе мајонез
1-2 лажици бел вински оцет
прстофат пиперка
Коментарите се затворени