Што е „назар“ или „турско око“?

Очите зборуваат повеќе од зборовите, тие се гласот на срцето и со нив се отсликува нашата душа. Популарниот талсман познат како „турско око“ или „назар“ е сувенир што се смета за моќна заштита од – лошите погледи. Имено, станува збор за заштитничко око, многу раширено во Турциа на Кипар и Родос. Се носи околу врат, како ѓердан или се става некаде во домот, во автомобил. Според верувањата овој талисман ќе ве заштити и од „урокливи“ погледи, особено од луѓето кои имаат светли очи.
Според некои принципи на аналогијта, околу предметите што носат среќа се создава специјална енергија, која ги идентификува оние што ги носат амајлиите и талисманите.

Би можело да ве интересира Повеќе од овој автор

Коментарите се затворени