4.8 C
Skopje
петок, јануари 31, 2025
spot_img

Недела на италијанската кујна. Тиква, сос од бадеми и портокал

Потребно е: (за 4 лица)

500 гр тиква
50 гр лупени семки од тиква
50 гр масло од семки од тиква
10 гр горки бадеми
40 гр слатки бадеми
100 гр путер
1 портокал

Постапка
Бадемите се ставаат да стојат во вода 24 часа претходно.
Тиквата се лупи и се сече на две тркалезни парчиња од по 250 гр секое, кои се ставаат на плех за печење и малку се посолуваат.

Семките од тиква се запечуваат во рерна околу 2 минути, се оставаат да се изладат, а потоа половината од нив се ситнат во блендер а останатите се оставаат цели.

Бадемите се ставаат во апарат за цедење заедно со мал дел од нивната вода и постапката се повторува 3 пати додека не се добие сос од бадем.

Тиквата се сече во саканиот облик и се пече во рерна 20 минути, завиткана во алуминиумска фолија. Потоа парчињата тиква се ставаат на тава на која претходно сме го загреале путерот и се пропржуваат додека благо се заруменат. Тиквата се остава да се излади.

Горната страна од парчето тиква се премачкува со масло и се поросува со мелените семки, потоа се сече косо на тенки парчиња.

Портокалот се сече на коцкички и се зачинува со малку сол и масло, се додава врз сечената тиква. Сето тоа се поросува со целите семки од тиква и се посипува со малку сос од бадеми.

Може да ве интересира..

Социјални Мрежи

3,852фановиДопаѓања
610следбенициследете
- Advertisement -spot_img

Препорачани објави

error: Содржината е заштитена