Шеф Игор Каспер, ексклузивно од Лондон: Сте пробале ли „јакна компир“- (Jacket pоtato)?
„Јакна компир“, печен компир, познат во некои делови на Обединетото Кралство може да се служи со различни филови, додатоци или зачини како што се путер, сирење, павлака, сос, тавче грав, па дури и мелено или говедско месо…Некои сорти на компири, како што се Русет и Кинг Едвард, се посоодветни за печење од другите, поради нивната големина и конзистентност. И покрај популарната заблуда дека компирот дебелее, печениот компир (особено со лушпа) и тоа како можеможе да биде дел од здравата исхрана.
Пред да се готви, компирот треба да се исчисти, да се измие и исуши со отстранети дамките и да се премачка со масло (обично маслиново масло) или путер и сол. Боцкањето на компирот со вилушка или нож дозволува пареата да излезе за време на процесот на готвење. Компирите сварени во микробранова печка без боцкање може да распукаат.
Откако ќе се испече компирот, некои луѓе ја фрлаат кората и ја јадат само помеката и влажна внатрешност, додека други уживаат во вкусот и текстурата на острата кожа, која е богата со диетални влакна. Компирите печени во кора може да изгубат помеѓу 20 и 40% од содржината на витамин Ц бидејќи загревањето во воздухот е бавно и деактивирањето на витаминот може да продолжи долго време. Малите компири се печат побрзо од големите и затоа задржуваат повеќе од својот витамин Ц.
Главни состојки
Компир
Општо користени состојки:
Путер, сирење, павлака, власец, копар, парчиња сланина, сос, тавче грав или месо
Коментарите се затворени