Шеф Игор Каспер. Јоркширски пудинг, вообичаен англиски гарнир
Јоркширскиот пудинг е печен пудинг направен од тесто од јајца, брашно и млеко или вода. Станува збор за вообичаено британско гарнирче, тоа е разновидна храна што може да се служи на многу начини, во зависност од нејзините состојки, големината и придружните компоненти на оброкот.
Како прво јадење, може да се сервира со сос од кромид. За главно јадење, може да се сервира со месо и сос, и е дел од традиционалното печено во недела, но може да се наполни и со храна како што е тресне, на коцки сечкан зеленчук, каша за да се додадат и колбаси. Писателката за готвење од 18 век Хана Глас беше првата што го употреби терминот „Јоркширски пудинг“ во печатење.
Состојки:
175 гр обично брашно
1 лажичка сол
3 јајца, изматени
300 мл ладно полномасно млеко
150 мл ладна вода
Коментарите се затворени