4.8 C
Skopje
петок, јануари 31, 2025
spot_img

Недела на италијанската кујна. Рижото со тартуф и печурки

Состојки:
320 гр ориз сорта Vialone nano
600/700 мл бистра супа од тартуф
40 гр планински путер
50 гр печурки
40 гр Пармиџано Реџано – рендан
ладно цедено маслиново масло
сол

Постапка:

Бистрата супа од тартуф се подготвува така што во бујон од целер, морков и кромид, при крајот се додаваат парчињата тартуф, а потоа сето се цеди и дополнително се редуцира.
Печурките се сечат на средно големи парчиња, за да останат месести и по готвењето. Неколку поголеми печурки се сечкаат на мали коцкички и се чуваат за подоцна.
Оризот се пропржува на кратко со малку масло, а потоа се вари со постепено додавање на бистрата супа и малку сол, околу 9/10 минути.
Кога е готово се додаваат ситните коцкички печурки, путер и пармезан и се меша. Се додава сол по потреба и се остава неколку минути да отстои.
Во висока тава се загрева малку масло со сол и на него кратко се пропржуваат крупно сечканите печурки. По потреба се додава сол.
Оризот се послужува на чинија и се гарнира со печурките.

Може да ве интересира..

Социјални Мрежи

3,852фановиДопаѓања
610следбенициследете
- Advertisement -spot_img

Препорачани објави

error: Содржината е заштитена