1. Доколку имате дијабетес, секојдневно јадете наут бидејќи растворливите влакна помагаат во стабилизирање на нивоата на шеќер.
2. Наутот содржи сапонини, кои дејствуваат како антиоксиданси. Тој го намалува ризикот за рак, заштитува од остеопороза и е одличен за намалување на топлите бранови во менопаузата.
3. Со неговото редовно консумирање, односно поради голема содржина на железо, се создава завидна количина на енергија. Да потсетиме – железото е составен дел од хемоглобинот кој од белите дробови го пренесува кислородот до сите телесни клетки
4. Наут – леблебија може да го намали лошиот холестерол. Истражувањата покажуваат дека поради значајните нивоа на фолати и магнезиумот, наутот помага во намалување на ризикот за срцев удар.
5. Поради високата содржина на влакна и нискиот гликемски индекс, наутот е одличен за диети.
Фото- biopijaca.com