ГастроМак 2019 во Охрид: Don’t Worry, Be Ohrid

Веќе нема дилема- во октомври, во периодот од 10 до14, во Охрид ќе се случува најголемиот гастрономски спектакл! Настан што не смеете да го пропуштите, соопштија денес, на средбата со новинарите од Асоцијацијата на готвачи и шефови на кујни од Македонија – ГастроМак. Сидрото е фрлено во хотелот Нова Ривиера во Охрид а на големиот кулинарски настан ќе присуствуваат околу четиристотини учесници – натпреварувачи, судии и почесни гости и гастрономски амбасадори од 150 држави во светот. Натпреварот годинава ќе се одвива под мотото „Don’t Worry, Be Ohrid!” (“Не се грижи, биди Охрид!”), и е логистички поддржан од WACS – World Association of Chefs Societies, Светската организација на шефови на кујни, асоцијација која што ги обединува националните кулинарски здруженија.


– Со оглед на одличните одгласи во пошироката јавност за нашите проекти од минатите година, почестени сме да ве информираме дека оваа година манифестацијата ќе ја поткренеме на уште повисоко рамниште! Светската гастрономска јавност со месеци зборуваше во суперлативи за минатогодишниот настан, така што и годинава, во Охрид, мораме да го одржиме и да го надминеме заслуженото реноме. Со домаќините – Општината Охрид и Хотелот Нова Ривиера – сигурни сме дека и оваа година ќе направиме настан за долго паметење!- изјави Адријана Алачки, Претседателката на ГастроМак.
– Овој настан има за цел да ја поттикне и унапреди гастрономската понуда и да ги промовира техниките за подготовка на храна, кои ги применуваат најпознатите светски готвачи. Ние како локална самоуправа и јас како градоначалник, секогаш ќе бидеме подготвени за поддршка на вакви настани, кои се во насока на промоција на Охрид како туристички центар и настани кои придонесуваат за збогатување на туристичката понуда на нашиот град надвор од шпицот на летната туристичка сезона”, изјави градоначалникот на Општина Охрид, Константин Георгиески.

Одговорните во Хотелот Нова Ривиера се убедени дека ќе бидат и повеќе од добри домаќини на светската гастрономска елита. „Ќе направивме сè што е можно и неможно организацијата и натпреварувањето на ГастроМак 2019 да помине во најдобар ред, сите од тука да си отидат со позитивни впечатоци и да посакаат повторно да се вратат”, вели директор на Хотелот „Нова Ривиера“, Јане Тодороски.

Како единствена и ексклузивна национална асоцијација која што и формално ја претставува државата во интернационални рамки под закрилата на WACS, во ГастроМак нагласуваат дека целта на Асоцијацијата е да се грижи за богатата гастрономска традиционална култура на нашето македонско поднебје, како и промоција и воведување на светските кулинарски трендови во чекор со современата македонска кујна.

Би можело да ве интересира Повеќе од овој автор

Коментарите се затворени

error: Content is protected !!