Здравје
Дињата е прилично богата со витамин Ц, а некои видови се богати и со витамин А, кој е присутен во форма на бета-каротин.
Содржи и други витамини и минерали, иако во помали количини: тијамин, нијацин, витамин Б-6, фолна киселина, пантонинска киселина, железо, магнезиум, бакар, калиум, манган, фосфор.
-Водата и калиумот ја поттикнуваат работата на бубрезите, помагаат за отстранување на штетните материи од организмот, а калиумот има и благотворно влијание кај лица со висок крвен притисок
-Поради голема количина на бета-каротинот, дињата спаѓа во групата антиканцерогена храна
-Сокот од дињата може да се користи како облог за намалување болки
Калории
Енергетската вредност на дињата изнесува само 34 калории на 100 грама
Фото. Pixabay