Зелена салата за мрзливи црева

Зелената салата содржи лактуариум, сок со смирувачко и седативно дејство. Освен што е една од најубавите пролетни салати, кориснаа е кај сите луѓе што имаат недостиг од витаминот А, кај жените со болен циклус, дијабетичарите, влијае врз главоболки, ја подобрува работата на црниот дроб, добра е за мирен сон, и за луѓе со мрзливи црева и со хроничен запек.
Салатата игра важна улога во исхраната на болни од висок притисок и срце, заради благопријатното дејство врз водниот баланс: има 27 пати повеќе калиум од натриум што овозможува засилено одделување на урината. Заради јодот, салатата важи за антисклеротично, профилактично и лековито средство.

Би можело да ве интересира Повеќе од овој автор

Коментарите се затворени

error: Content is protected !!