Интервју. Марјан Костадиновски: Се надевам дека пивото ќе ми ја возврати љубовта

„Блазесиму на кралот, ама една кригла пиво може секого да усреќи“- вели шкотскиот песник Роберт Бурнс. Не сум баш сигурна во овој афоризам, но повеќе од половина од планетата е навлечена на пиво, за оваа „течна храна“ ги прочитав најинтересните статуси, но се залепив за податокот дека во стариот Египет постоел закон кој на мажите им забранувал да прават пиво. Погодувате, таа работа била резервирана за жени, ама под услов- да се убави.
Инаку, чуден свет се пиварите: интересни, енергични, најчесто добро расположени без тенденција трајно да фрлаат сидро, зошто пивскиот аџилак е повеќе од страст. Почнав да ги препознавам по глаголењето и по пивското стомаче. Ова интервју слободно можев да го насловам со- Се што сте сакале а не сте прашале за пивото, зошто Марјан Костадиновски е вистинскиот човек за сите пивски одговори: во пивскиот бизнис е од 2005 година, и прави и пишува и организира пивски настани и салони…


Ајде да почнеме вака: не се прашувај што пивото може да направи за тебе, туку, што ти можеш да направиш за него? Или попрецизно: Зошто сакаш пиво?

– Хм интересно прашање за што и лично самиот не сум се прашал. Ќе почнам од последното. Зошто „сакам пиво“. Од професионален аспект кога ја затворив првата продавница која што имаше домен пивотека.мк и beershop.com.mk си реков што понатаму. Некако срцето не ми даваше туку така да се откажам од оваа област и почнам некои нови работи .Сакав да регистрирам портал за промоција на пивото и ширење на културата за домашното пиварство и сите тие комерцијални домени беа веќе зафатени и ми текна зошто да не биде тоа и сакампиво.мк. А пивото како пијалок го сакам зошто ме исполнува со неговите варијации на бои, мириси, ароми, вкусови, и најважно ми дава насмевка на лицето кога ќе пробам нешто навистина добро. И најмногу што можев да направам за него се пивските салони кои со многу недостатоци, критики, обиди за „минирање“ сепак не се откажав и од нив и така оваа сабота (24 декември) ќе се случи осмото издание на пивскиот салон и тоа 4-то во месец декември во „Макка Бар“ на ул „Климент Охридски“.
Се надевам дека пивото ќе ми возврати со истата љубов, ентузијазам и енергија кои сум ги вложувал сите овие години наназад во него , но исто така најважно од се и најмногу е тоа што може да ми даде здравје доклку го конзумираме умерено и одговорно и без предрасуди.Како резултат на тие пивски салони кои почнаа со учество само на домашни производители на пиво од хоби, денес веќе имаме 4 официјални пивари. Исто така во план е и идната година да се регистрира и една Асоцијација на домашни пивари која што ќе дејствува со цел донесување на закон на пиво, позиционира пивото на пазарот и стави црта кое е што е и до каде може. Со тоа и овие настани ќе си добијат некоја убава целина а и соработка со сличните организции од регионот и од светот. Се планира да се издаде и водич за домашно пиварство и покрај тоа што нели се има на Интернет, сепак хартијата си е хартија.

Во твојата пивска сторија, официјално се започна во 2005 година кога ја отвори првата специјализирана продавница за пиво во Македонија „Пивотека“. Што се случуваше во меѓувреме, се создаде ли добра пивска сцена кај нас?
– Па многу години се тоа. Се затвори таа продавница во 2015 и затвори таа приказна и по многу непреспиени ноќи, размислување што понатаму да се биде или не, соочување со грешките ,но како што претходно кажав во најлошото време за сите нас во 2020 г во време на пандемија, затворени граници и страв и паника кај народот, се решив повторно да се обидам и порталот стана продавница, а и токму во меѓувреме се разви пивската сцена кај нас почнаа да се увезуваат квалитетни пивски брендови, се повеќе локали сакаат да ги имаат истите и си реков зошто сето тоа да не биде достапно на едно место. Се надеваме дека ќе ја надминеме и оваа тешка година и продолжиме понатаму со нашата мисија за добро, чисто и здраво пиво за сите нас. Со новата продавница фокусот го ставив на малите занаетчиски пива односно популарно познати какко крафт пивари па така имав една Белгиска пивара, од Италија Баладин со кои имам успешна соработка, Пивџан од Косово, Бевог од Словенија, итн.

И покрај завидна армија на пивопијци, се чини дека пивото робува на некои стереотипи. Токму затоа, дали станува збор за предрасуда или вистина: можен ли е снобизам во пивото, како што го има во виното: наспрам вински, каде се пивски сомелиери?
– Од денешен аспект- да, но види вака, се додека беа во подем тн. индустриски пива тој снобизам како и да го немаше, но со појавата и развојот на занаетчиските пива, на малите пивари кои се склони кон експериментирање со вкусовите на пивото се родија многу пивски стилови, а се повеќе по проценти на алкохол но и вкус и дизајн на амбалажа пивото срамежливо се доближува и до виното. Постојат и стилови кои се блендови на пиво со вино, пивски шампањ, па дури во последно време се повеќе станува популарно и пивото со грозје или Grape Ale. Сите тие пивски стилови се групирани во еден огромен каталог кој се апдејтува на секои две години и за неговиот надзор е надлежна Американската Асоцијација на пивари со сите описи за секој стил посебно кои се воедно и еден мал водич за пивските судии кои ги оценуваат во светот на разните натпревари кои се организираат. Сето тоа повлекува да се развие и барската култура во смисла на начин на презентација, дегустација, но и послужување на пивото, зошто одредена категорија на пиво си бара и одреден стил на чаша, спарување на храна. Само да напоменам дека тука водат Белгијанците кои речиси за секое пиво имаат посебна чаша и не е тоа случајно зошто е така, готват со пивото.. Така се создадоа и пивските сомелиери и за нив се организираат разни курсеви, натпревари. Имав прилика да се запознаам со еден таков кој што во 2018 г беше прогласен за најдобар пивски сомелиер во светот Италијанецот Самонматио Рива.


Претпоставувам импресивен е твојот пивски стаж. Колку години пиеш пиво, што се си пробал, и, која е твојата пивска топ листа? Патем, какви предзнаења се потребни за пивото?

– Офцијално после 18-тата година, но, јас и не пијам нешто многу пиво, јас повеќе сакам да уживам во него да откривам нови вкусови, не сум од таа категорија на „пивопијци“ туку повеќе хедонистички сакам да уживам во него и да уживам во секоја негова голтка. Едно време почнав да водам евиденција за се што поминало низ моите раце и грло, но во меѓувреме се појавија некои нови апликации и секое пиво се слика со неговиот баркод и се објавува на мрежата Unttaped и си го оценуваш а може и да напишеш нешто за него. Така си создаваш и нов круг на пријатели истомисленици. Секако тука е и Инстаграм но и одредени групи за тоа . Од аспект на дегустација потребно е да се знае дека постојат неколку нивоа при неговото оценување односно вкусување а тоа се мирис, боја, вкус , визуелност дали е бистро, матно, стабилна и цврста пена која што треба да биде до 5 цм и да трае барем 3 минути, за разлика од дегустација на виното кое што се плука, пивото се голта и тука се чувствуваат дополнителните ароми дали е горчливо, благо кисело и сл. Секоја од суровините си остава свои карактеристики.Токму тоа е и убавината во пивото. Доколку сериозно се навлечете на ова и за ова во светот постојат разни курсеви, обуки, но и за тоа да се наоѓаат и мааните во пивото те неговите лоши особини. Дегустацијата на пивото е една посебна област во која пиварите вложуваат многу внимание.

Колку е долг процесот на создавање на пивото, колку е интересно правењето? И ајде, демистифицрај: во што се разликува крафт од индустриско пиво?

– Не дека се лоши индустриските пива, напротив постојат многу добри индустриски пива кои имаат долга и богата традиција се чисти филтрирани пастеризирани, но убавината на малите занаетчиски пива е во тоа што може да си дозволат и експериментирање во избор на суровини макар и да се неколкупати поскапи, се засноваат на традиционален начин на производство посебно домашното пиварство кое што е рачно производство, односнно тоа што не може да си дозволи големата пивара, може малата. Се работи за мали серии. Лимитирани производства и слобода во креирањето на рецептот. Од производство до одлежување и флаширање целиот процес трае не повеќе од месец дена но и месеци и години во зависност од тоа што сакаме да добиеме.


Дали македонците спаѓаат во пивска нација, колку се пие пиво надвор од „летната сезона“? И пред сето тоа, збор-два за најскапите пива.

-Тоа се мали серии на пива кои се карактеризираат со долг процес на одлежување после сите завршени ферментации се чуваат неколку месеци па и години во буриња, едноставно се забораваат (тоа во винскиот жаргон го викаат барикирани) добиваат на интензитет но и побогат вкус. Имам еден пример во продавница од една Италијанска пивара Баладин која што е прва занаетчиска пиварнца во Италија кои што направија една таква експериментална серија со инфузија на тутун Кентаки оксидирано целосно отстранета пената од пивото како да пиеш коњак и има 14 % алкохол а чини само 2500 ден. Имаат исто така и лимитирана серија од пивски шампањ со 12 % алкохол Или пак специјалните Белгиски Ламбички пива со спонтана ферментација кои се под заштита на УНЕСКО и дел од арката на вкусови од Слоу Фуд како традиционални пива често со разни вуксови најмногу цреши. Исто така доста ценети и прилично скапи се и Трапистичките пива кои ги прават монаси и тајната за нивниот рецепт се чува строго зад ѕидовите на манастирот. Во светот денес постојат 11 такви пивари кои треба да исполнуваат одредени критериуми и години за да го добијат тоа право и правото на користење на логото а профитот од продажбата оди за одржување на манастирот па и некои хуманитарни активности. Доколку се случи да некоја таква Трапистичка пивара манастир се комерцијализира односно купи некоја корпорација тогаш истата се исклучува од тоа Здружение и нема право да го носи називот дека е Трапист пиво. Приказни има многу…

Да го завршиме муабетот со патувања. Патуваш, пробуваш, истраживаш: кои се твоите најинтересни пивски аџилаци?
-Во 2017 г прв пат пратив мое пиво во Софија на меѓународниот конкурс за домашно пиво и отидов да присуствувам на таа церемонија и соберам ново искуство и енергија и идеи. Не освоив медала, но бев задоволен. Следната година веќе на истиот настан настапив и како надворешен судија за оценување на пивата. Имав исто така една специјална мисија во истражување на пивската сцена во Италија на Тера Мадре Салоне дел Густо во Торино во 2016 и 2018 година присуствував на неколку воркшопови те работилници се запознав со одредени луѓе кои подоцна испадна дека биле главните во организирање на разни пивски манифестации па така добив покана во 2018 г да учествувам во Римини на Biira Del Anno Beer and Food Attraction, за избирање на Италијанско занаетчиско пиво на годината истото се случи и во 2020 месец дена пред да се затворат границите.Во 2019 г продолжи оваа мисија и вво Брисел на престижната манифестација Brussels Beer Callenge каде што заедно со 120 интернационални пивски судии од цел свет, сомелиери, новинари, дегустатори бизнис сектор се избираше најдобро пиво во сите тие пивски категории. Потоа следуваше еден мал прекин поради здравствената криза хаосот со вакцините затворени граници и слично и се прекина тој ланец. Во меѓувреме пратив едно пиво во Хрватска на нивниот интернационален натпревар за домашно пиво беше тоа црно пиво со цреши во категорија на кисели пива. После пандемијата прв аџилак ми беше во Варшава на покана на Полското здружение за домашни пивари учествував за прв пат со мое пиво на нивниот фестивал на домашно пиво заедно со производители и од Шпанија, Норвешка, Бугарија и Чешка и однесов мое пиво со 100 % мои суровини те мој домашен јачмен, див хмељ и темно ржано пиво и наиде на одличен прием. Одлично искуство и одлични нови пријатели. За следната година се надевам дека мисијата и ова убаво искуство ќе продолжи со откривање на нови места, нови искуства нови пивски пријатели. И конечно кога ќе заврши мојата мисија овде би сакал да отпатувам некаде многу подалеку од оваа земја за нови искуства и нови предизвици.

Вања Тодоровска

Би можело да ве интересира Повеќе од овој автор

Коментарите се затворени

xoso xoso tin chelsea thông tin chuyển nhượng câu lạc bộ bóng đá arsenal bóng đá atalanta bundesliga cầu thủ haaland UEFA everton xoso futebol ao vivo futemax multicanais onbet bóng đá world cup bóng đá inter milan tin juventus benzema la liga clb leicester city MU man city messi lionel salah napoli neymar psg ronaldo serie a tottenham valencia AS ROMA Leverkusen ac milan mbappe napoli newcastle aston villa liverpool fa cup real madrid premier league Ajax bao bong da247 EPL barcelona bournemouth aff cup asean football bên lề sân cỏ báo bóng đá mới bóng đá cúp thế giới tin bóng đá Việt UEFA báo bóng đá việt nam Huyền thoại bóng đá giải ngoại hạng anh Seagame tap chi bong da the gioi tin bong da lu trận đấu hôm nay việt nam bóng đá tin nong bong da Bóng đá nữ thể thao 7m 24h bóng đá bóng đá hôm nay the thao ngoai hang anh tin nhanh bóng đá phòng thay đồ bóng đá bóng đá phủi kèo nhà cái onbet bóng đá lu 2 thông tin phòng thay đồ the thao vua app đánh lô đề dudoanxoso xổ số giải đặc biệt hôm nay xổ số kèo đẹp hôm nay ketquaxoso kq xs kqxsmn soi cầu ba miền soi cau thong ke sxkt hôm nay thế giới xổ số xổ số 24h xo.so xoso3mien xo so ba mien xoso dac biet xosodientoan xổ số dự đoán vé số chiều xổ xoso ket qua xosokienthiet xoso kq hôm nay xoso kt xổ số mega xổ số mới nhất hôm nay xoso truc tiep xoso Việt SX3MIEN xs dự đoán xs mien bac hom nay xs miên nam xsmientrung xsmn thu 7 con số may mắn hôm nay KQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanh dự đoán xổ số 3 miền dò vé số du doan xo so hom nay ket qua xo xo ket qua xo so.vn trúng thưởng xo so kq xoso trực tiếp ket qua xs kqxs 247 số miền nam s0x0 mienbac xosobamien hôm nay số đẹp hôm nay số đẹp trực tuyến nuôi số đẹp xo so hom qua xoso ketqua xstruc tiep hom nay xổ số kiến thiết trực tiếp xổ số kq hôm nay so xo kq trực tuyen kết quả xổ số miền bắc trực tiếp xo so miền nam xổ số miền nam trực tiếp trực tiếp xổ số hôm nay ket wa xs KQ XOSO xoso online xo so truc tiep hom nay xstt so mien bac trong ngày KQXS3M số so mien bac du doan xo so online du doan cau lo xổ số keno kqxs vn KQXOSO KQXS hôm nay trực tiếp kết quả xổ số ba miền cap lo dep nhat hom nay soi cầu chuẩn hôm nay so ket qua xo so Xem kết quả xổ số nhanh nhất SX3MIEN XSMB chủ nhật KQXSMN kết quả mở giải trực tuyến Giờ vàng chốt số Online Đánh Đề Con Gì dò số miền nam dò vé số hôm nay so mo so de bach thủ lô đẹp nhất hôm nay cầu đề hôm nay kết quả xổ số kiến thiết toàn quốc cau dep 88 xsmb rong bach kim ket qua xs 2023 dự đoán xổ số hàng ngày Bạch thủ đề miền Bắc Soi Cầu MB thần tài soi cau vip 247 soi cầu tốt soi cầu miễn phí soi cau mb vip xsmb hom nay xs vietlott xsmn hôm nay cầu lô đẹp thống kê lô kép xổ số miền Bắc quay thử xsmn xổ số thần tài Quay thử XSMT xổ số chiều nay xo so mien nam hom nay web đánh lô đề trực tuyến uy tín KQXS hôm nay xsmb ngày hôm nay XSMT chủ nhật xổ số Power 6/55 KQXS A trúng roy cao thủ chốt số bảng xổ số đặc biệt soi cầu 247 vip soi cầu wap 666 Soi cầu miễn phí 888 VIP Soi Cau Chuan MB độc thủ de số miền bắc thần tài cho số Kết quả xổ số thần tài Xem trực tiếp xổ số XIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊA Cầu lô số đẹp lô đẹp vip 24h soi cầu miễn phí 888 xổ số kiến thiết chiều nay XSMN thứ 7 hàng tuần Kết quả Xổ số Hồ Chí Minh nhà cái xổ số Việt Nam Xổ Số Đại Phát Xổ số mới nhất Hôm Nay so xo mb hom nay xxmb88 quay thu mb Xo so Minh Chinh XS Minh Ngọc trực tiếp hôm nay XSMN 88 XSTD xs than tai xổ số UY TIN NHẤT xs vietlott 88 SOI CẦU SIÊU CHUẨN SoiCauViet lô đẹp hôm nay vip ket qua so xo hom nay kqxsmb 30 ngày dự đoán xổ số 3 miền Soi cầu 3 càng chuẩn xác bạch thủ lô nuoi lo chuan bắt lô chuẩn theo ngày kq xo-so lô 3 càng nuôi lô đề siêu vip cầu Lô Xiên XSMB đề về bao nhiêu Soi cầu x3 xổ số kiến thiết ngày hôm nay quay thử xsmt truc tiep kết quả sxmn trực tiếp miền bắc kết quả xổ số chấm vn bảng xs đặc biệt năm 2023 soi cau xsmb xổ số hà nội hôm nay sxmt xsmt hôm nay xs truc tiep mb ketqua xo so online kqxs online xo số hôm nay XS3M Tin xs hôm nay xsmn thu2 XSMN hom nay xổ số miền bắc trực tiếp hôm nay SO XO xsmb sxmn hôm nay 188betlink 188 xo so soi cầu vip 88 lô tô việt soi lô việt XS247 xs ba miền chốt lô đẹp nhất hôm nay chốt số xsmb CHƠI LÔ TÔ soi cau mn hom nay chốt lô chuẩn du doan sxmt dự đoán xổ số online rồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm nay thống kê lô gan miền bắc dàn đề lô Cầu Kèo Đặc Biệt chốt cầu may mắn kết quả xổ số miền bắc hôm Soi cầu vàng 777 thẻ bài online du doan mn 888 soi cầu miền nam vip soi cầu mt vip dàn de hôm nay 7 cao thủ chốt số soi cau mien phi 777 7 cao thủ chốt số nức tiếng 3 càng miền bắc rồng bạch kim 777 dàn de bất bại on news ddxsmn 188bet w88 w88 789bet tf88 sin88 suvip sunwin tf88 five88 12bet sv88 vn88 Top 10 nhà cái uy tín sky88 iwin lucky88 nhacaisin88 oxbet m88 vn88 w88 789bet iwin f8bet rio66 rio66 lucky88 oxbet vn88 188bet 789bet May-88 five88 one88 sin88 bk8 8xbet oxbet MU88 188BET SV88 RIO66 ONBET88 188bet M88 M88 SV88 Jun-68 Jun-88 one88 iwin v9bet w388 OXBET w388 w388 onbet onbet onbet onbet88 onbet88 onbet88 onbet88 onbet onbet onbet onbet qh88 mu88 Nhà cái uy tín pog79 vp777 vp777 vipbet vipbet uk88 uk88 typhu88 typhu88 tk88 tk88 sm66 sm66 me88 me88 8live 8live 8live sm66 me88 win79 8live sm66 me88 win79 pog79 pog79 vp777 vp777 uk88 uk88 tk88 tk88 luck8 luck8 kingbet86 kingbet86 k188 k188 hr99 hr99 123b 8xbetvn vipbet sv66 zbet taisunwin-vn typhu88 vn138 vwin vwin vi68 ee88 1xbet rio66 zbet vn138 i9betvip fi88club cf68 onbet88 ee88 typhu88 onbet onbetkhuyenmai 12bet-moblie 12betmoblie taimienphi247 vi68clup cf68clup vipbet i9bet qh88 onb123 onbef soi cầu nổ hũ bắn cá đá gà đá gà game bài casino soi cầu xóc đĩa game bài giải mã giấc mơ bầu cua slot game casino nổ hủ dàn đề Bắn cá casino dàn đề nổ hũ tài xỉu slot game casino bắn cá đá gà game bài thể thao game bài soi cầu kqss soi cầu cờ tướng bắn cá game bài xóc đĩa AG百家乐 AG百家乐 AG真人 AG真人 爱游戏 华体会 华体会 im体育 kok体育 开云体育 开云体育 开云体育 乐鱼体育 乐鱼体育 欧宝体育 ob体育 亚博体育 亚博体育 亚博体育 亚博体育 亚博体育 亚博体育 开云体育 开云体育 棋牌 棋牌 沙巴体育 买球平台 新葡京娱乐 开云体育 mu88 qh88