Конференција „Од органска и бавна храна до зелена планета“

Оваа работна недела започна со конференција, интересен настан лоциран во „Куќата на Европа“, добра прилика да се прозбори и актуелизира значењето на органската и бавната храна, можноста планетата што подолго да остане зелена а луѓето здрави и потребата на иновативни форми на производство на храна без пестициди и други хемикалии.
Организаторите, Здружението Слоу Фуд Водно и Добредојде Маседониа Велкам Центар, конференцијата ја насловија „Од органска и бавна храна до зелена планета“.

Во работна – френдли атмосфера, интересни излагања и заинтересирана публика, најмногу од редовите на Слоу фуд, се потсетивме на неодамна одржаниот пазар насловен со истиот слоган поврзан со „слоу храна“ а потоа го проследивме воведното излагање од организаторките на настанот, Емилија Миладинова Аврамчева, претседателка на ДМВЦ и Василка Стефановска, претседателка на Слоу фуд Водно.
На конференцијата присуствуваа и г-дин Дејвид Гир, шеф на делегацијата на Европската Унија кај нас и г-дин Милан Предан, Амбасадор на Република Словенија.

Ги слушнавме искуствата за локалната храна во ЕУ и сознанијата поврзани со слоу фуд движењето, инспиративни примери од Словенија, автентичниот вкус како гаранција за идентитет но и подршката што државата им ја дава за потикнување на земјоделието, со што се намалува, односно исчезнува миграцијата село-град.

Соња Србиновска, професорката од факултетот за земјоделски науки и храна, имаше интересно излагање поврзано со разликите на локалната и традиционалната храна, а самото финале во вториот дел беше резервирано за членовите на Слоу фуд, луѓето кои се осмелија на сопствено производство, во услови кога нема, да имаат работа.
Ги знаеме нивните производи: козјите сирења, џемовите и мармеладите од шумско овошје, намазите, масла и слатка од тартуфи, вкусот што е вистински показател што значи добра, чиста и правична храна.
Аплаузите беа наменети за „Кози, млеко, планина“ односно Давид Неделковски, млад фармер кој заедно со семејството десетина години живее во Раштак, каде одгледува кози и произведува разни деликатеси од козјо млеко.
Ја чувме и приказната и поврзувањето на Мирјана Ангелеска со Слоу фуд, чив бренд, мармелад од шипинки со години е присутен на сите настани во и надвор од земјата и страста на Валентина Митрова, која со семејството, сите знаења и искуства во врска со тартуфите, ги вгради во богата палета на производи кои го носат името ТУФ.

Вања Тодоровска

Би можело да ве интересира Повеќе од овој автор

Коментарите се затворени

error: Content is protected !!