Browsing Category

Лајкнато

МНТ премиера: „Галеб“ утре (18 декември), на Големата сцена

Премиера на претставата „Галеб“ од А.П. Чехов во режија на Нина Николиќ ќе се одржи утре, на 18 декември, во 20 часот, на големата сцена во МНТ. Станува збор за трето поставување на текстот „Галеб“, напишан од еден од најголемите руски и…
Прочитај повеќе...

Неделно попладне со Сузе Турунџиева на 1ТВ

Новиот тв ангажман на Сузе Турунџиева почнува утре (недела) во, народски кажно -3 часот на 1ТВ. Неделно попладне на нејзин начин, кое, знаејќи и ја креативноста и работливоста, ќе привлече голем тв -аудиториум. - Емисијата е од забавен,…
Прочитај повеќе...

Време е за првиот чоколаден фестивал

Ја нарекуваат - кралица на чоколадото, и токму тој сладок предизвик беше поводот Шеф Снежана Ангеловска да ја направи својата прва изложба. Се разбира- слатка, а што се смислила и направила Снеже, ќе видите оваа сабота (12 часот), во Веро…
Прочитај повеќе...

Ристе Тушевски стана советник за култура на Градоначалникот на Валандово, Перо Костадинов

Музичарот Ристе Тушевски, познат како виртуоз на хармоника, стана советник за култура на градоначалникот на Валандово, Перо Костадинов. Приоритетот на Тушевски, како што не информира е воздигнување на валандовската култура и секако, фолк…
Прочитај повеќе...

Преку манифестацијата „Биодиверзитет на млеко“ одбележан „Тера Мадре Ден“

Денот посветен на локалната храна или- „Тера Мадре Ден“ (10 декември) беше повод за манифестацијата „Биодиверзитет на млеко“ што се одржа во хотелот „Порта“, и што преку многуте содржини ги прослави локалните автохтони раси животни, нивните…
Прочитај повеќе...

Гастрономски натпревар во Измир, Турција : Нови победи на „ГАСТРОМАК“

Заврши Интернационалниот гастрономски натпревар „Измир 2018“, каде нашите претставници од ГАСТРОМАК дојдоа со куп награди и признанија. Шеф Горан Јовановски доби 2 златни и еден сребрен медал во категориите модерна кујна и пилешко месо а во…
Прочитај повеќе...

Во понеделник, со манифестацијата „Биодиверзитет на млеко“ ќе се одбележи денот на „Тера Мадре“

По повод 10. декември, денот посветен на локалната храна, односно денот на мајката земја „Тера Мадре Ден“, ќе се случи манифестацијата „Биодиверзитет на млеко“, нејзиното трето издание. Со тоа, ќе се прослават локалните адути- автохтони…
Прочитај повеќе...

Ана Танеска: „Вера“ изложба на накитот „Алекстра“, во чест на мојата баба

Твојата традиционална, декемвриска изложба на накит годинава е во знак на бројката 16. Што овие години значат за атељето „Алекстра“? - Моите почетоци се врзани за голема желба за творење и креативно изразување. Започнав со изработка на…
Прочитај повеќе...