Пријателства на далечина: Тања Станковиќ- Димовски

Секој од нас, особено ако е со долга меморија, има пријатели на кои се сеќава со нежност, луѓе кои му се на чекор до срцето, но реално- иљадници киломерти далеку.
Муабетот ми беше, телефонот не може да замени гушкање, повик во „ниедно време“, „ти реков ми рече“ муабети. И покрај „паметни“ и какви се не телефони, физичкото присуство е незаменливо, иако ни се сменија размислувањата во времето на корона. Токму затоа: Колку и дали пријателствата издржуваат далечина и разделеност?
Тања Станковиќ- Димовски со своето семејство цели 14 години живее и работи во Америка, поточно во Чикаго, што не ја намалува љубовта и поврзаноста кон овдешните, македонските корени.


„Што се однесува до пријателствата, добрите и искрените пријатели се доживотни и далечината не може да го смени тоа. Сепак, дистанцата, посебно кога ќе се додаде и времето, го прави своето- вели Тања.
„Сите ние се менуваме па така и нашите пријателства. Среќа е што можеме да контактираме преку интернет и така ги одржуваме пријателствата, но некоја разлика постои.
Некогаш човек ќе посака да ги види своите пријатели, тоа е некоја силна желба, а некогаш далечината го прави своето и некои пријателства помаку се ладат.
Сепак, блиските пријатели остануваат пријатели засекогаш, биле ние во комшии или на иљадници километри оддалеченост.“

Би можело да ве интересира Повеќе од овој автор

Коментарите се затворени

error: Content is protected !!