Црвените чинии го убиваат апетитот

Најновото гастрономско истражување во Лондон во кое учествувале 240 испитаници покажува дека црвената боја на чиниите влијае врз намалување на апетитот. На учесниците во истражувањето им биле сервирани грицки и чоколадо во црвени, бели и сини чинии, а на крајот на тестот се покажало дека најмалку изеле оние што јаделе од црвени чинии.
Истражувачите укажуваат на тоа дека е голема веројатноста црвената боја да се поврзува со запирање и внимание, исто како што дејствуваат и сообраќајните знаци и црвеното светло на семафорот, и тоа потсвесно не` поттикнува да јадеме помалку. Организаторите на истражувањето потсетуваат дека при набљудувањето на истражувањето испитаниците не знаеле која е целта, што значи дека ефектот на црвената чинија има наполно несвесен карактер.
Фото- emmezeta.rs

Би можело да ве интересира Повеќе од овој автор

Коментарите се затворени