Што е потребно за среќа? Лути пиперчиња, вежбање, чоколадо и прегратка

Сте се запрашале ли зошто се чувствувате подобро по долгата прошетка или трчање или пак зошто по добра комедија долго време сте насмеани?
Целата работа во среќата не е во тоа што сте изгубиле неколку килограми, или добро сте се наспале. Еланот кој го чувствувате а кој кај некои луѓе може да трае и до 12 часа, има свое научно објаснување – се работи за опуштање на ендофирн.
Лекарите го објаснуваат ендорфинот како неуротрансмитер што мозокот го подуцира и е познат и како предизвикувач на еуфорично расположение.
Некои од начините за побрзо да дојдете до среќа веќе се долго познати и применувани во народната медицина- јадење на лути пиперчиња кои покрај се можат и да ги редуцираат болките во главата и усната шуплина.
Силата на позитивните мисли е еден од природните предизвикувачи на среќа. Медитацијата и сништата со убава содржина можат да ви помогнат да се чувствувате подобро.
Луѓето кои редовно вежбаат се посреќни од оние кои седат и се пасивни. Соочување со можностите на нашето тело, преминувањето на границите и постигнување на целта – не прават посреќни.
Сексот е познат по „ носењето среќа “ и делува слично како и вежбањето.
И, најслаткото за крај.

Чоколадото делува брзо врз чувството на среќа и сигурност.

фото- pixabay

Би можело да ве интересира Повеќе од овој автор

Коментарите се затворени

error: Content is protected !!