Вкусот на традицијата со Адријана Алачки: Баклава со вишни
Потребни состојки: 1 кг вишни (исчистени и исцедени), 1 кг готови кори, 4 јајца, 1 шолја кисела павлака, 1 шолја (од павлаката) шеќер, 1 филџан за кафе – масло за јадење, 1 пакетче прашок за печиво, 2 пакетчиња ванилин шеќер.
Шербет: 3 шолји (од павлаката) шеќер, 2 шолји (од павлаката) вода, 2 пакетчиња ванилин шеќер, 1 супена лажица цеден лимон и рендана кора од 1 лимон.
Во длабоко тенџере на оган ги ставаме шеќерот, водата и ванилите да вријат, но не повеќе од 10 минути. Пред да е готов шербетот, му се додава ренданата кора од лимон и лимоновиот сок.
Начин на приготвување: Во длабок сад ги матиме јајцата и шеќерот. Кога ќе добиеме пенеста смеса го додаваме и маслото. Потоа се додаваат павлаката, прашокот за печиво и ванилиниот шеќер и сè заедно се мати, додека не се формира хомогена смеса. Филот и корите ги делиме на два дела. Плехот од шпорет се премачкува со масло и се реди првата кора, се попрскува со филот и врз неа ја редиме втората кора. И втората кора ја попрскуваме со фил и сè така додека не се потрошат корите и филот од првиот дел.
Врз филот од првиот дел се редат вишните и се покриваат со кора. Постапката се повторува со корите и филот од вториот дел: кора-фил, кора-фил. Завршуваме со фил најодозгора. Се сече на коцки и доколку ви остане малку од филот, слободно истурете го врз баклавата по сечењето.
Се пече во загреана рерна на 150ºС. Кога ќе добие боја како на фотографијата, баклавата е готова. Се вади од рерна и се остава малку да се излади. Изладената баклава се попарува со врел шербет. Се остава на собна температура, да се излади по попарувањето. Кога ќе го впие шербетот, тогаш ја сервираме.
Коментарите се затворени