19.8 C
Skopje
петок, октомври 31, 2025
spot_img

Циметот го намалува шеќерот

Ако секогаш додавате цимет во десерт можете да го намалите нивото на шеќерот во крвта што се јавува по консумирање на благи работи. Причината лежи во тоа што цимет го забавува преоѓањето на храната од желудникот во цревата, што научниците го потврдија со помош на ултразвук. Шведските научници велат дека лица заболени од дијабетес од тип 2, по 40-дневно консумирање на цимет имаа забележено намалување на шеќер.
Патем, шеќерите често се нарекуваат и „празни калории“ зашто на организмот му даваат само енергија, а не обезбедуваат никакви вредни нутриенти. Прекумерното земање шеќери освен што доведува до зголемување на телесната маса, сигурно ќе доведе и до зголемување на нивото на масти и на шеќер во крвта, зашто шеќерот, како и алкохолот, ги исцрпува резервите на витамини и минерали, кои се нужни за регулација на нивото на масти и на шеќер.

Може да ве интересира..

Социјални Мрежи

3,852фановиДопаѓања
610следбенициследете
- Advertisement -spot_img

Препорачани објави

error: Содржината е заштитена