Андријана Мациев, уметница: Љубовта направи чуда за мене

Таа е ликовна уметница, млада талентирана жена која светот го гледа низ бои, контрасти, а во раскошот на имагинацијата прозборува и нејзината душа. Андријана Мациев е артист кој своите дела ги создава спонтано, а со секоја боја, линија и гест го става личниот печат. Делува кревко но е многу силна и раскрилена: неодамна јавноста ги виде нејзините слики а во последниот животен предизвик храбро се избори и прозборе за борбата со канцерот.

Благодарение на социјалните мрежи те следам постојано ама и не претпоставив каков огномет од бои, раскош на чувства, еден поинаков а прекрасен свет кријат твоите слики. Секоја има своја приказна, но, во што е базата?
– Драго ми е што моите дела допреле до тебе и предизвикале силни емоции. Токму така, сликите изобилуваат со бои, чувства, контрасти, апстрактни и понекогаш фигуративни цртежи. Секоја слика е посебна приказна, или севкупно, приказна во продолженија… Јас сум артист кој своите дела ги создава спонтано, со секоја боја, линија, гест, го ставам мојот печат, мојата душа, ја впишувам енергијата која ја поседувам.
Ме прашуваш, што е базата? Базата е слободата, љубовта, свесноста, отворени гранци на умот!

Ова е твојот преубав период, твориш, изгледаш, зрачиш. Уште една потврда дека треба и можеме да го креираме својот живот. Како се чувствуваш?
– Во овој период од животот се дадов себе си. Давам и повеќе одошто некогаш можам, дури и самата сум изненадена.
Најважно ми беше да ја реализирам мојата самостојна изложба, со која го прославив и 10 годишниот јубилеј на ликовната сцена. Во период од 10-на месеци создадов нови 20 дела, кои ја раскажуваат мојата животна приказна. Приказната за Андријана и Карциномот.
Многумина ми велат дека зрачам, дека добро изгледам… да, јас и така се чувствувам. Иако за себе би рекла дека ми фали физичката активност, вежбањето во теретана, јога, подолги пешачења во природа. Секако, како зајакнува моето тело така и јас ја зголемувам активноста, спортот… Ние сме всушност креаторите на нашиот живот. Чекор по чекор, со силна желба и воља јас го креирам мојот.
Се уште не сум во потполност задоволна но одам во тој правец. Но, животот е чудо! Јас тоа го почувствував на сопствена кожа. Даваш се од себе, се вложуваш но тој ти враќа повеќе од што си мислел. Верувај во чуда и чуда ќе се случат!

Кои се најважните работи што ти ги направи во борбата со канцерот? Секако ја консултираше медицината, и беше дисциплинирана во таа насока…
– Канцерот е една комплексна состојба. И секој кој се соочил со него има свое индивидуално искуство. Моето беше дека во првиот момент мислев- заврши животот, а после три дена, го прифатив и се соочив со него. Тоа е и всушност патот кој води до исцелување, прифаќањето.
Никогаш не помислив, зошто мене ме одбра, не помислив- кој е виновен, не окривував никого. Тој дојде за да ја врати вистинската Андријана кон себе, да и ги отвори очите и да и го разбистри умот.
Искрено, до ова мое патешествие немав посетено доктор, се немам ниту апче за глава напиено. Веќе и подолг временски период сум на веган исхрана. Уште пред дијагнозата живев живот во кој се грижев за сопственото здравје… Одсекогаш сум била поборник за природно, но кај мене медицината беше неизбежна. И јас сум благодарна бидејки застанав на нозе. Во рок од 6 месеци метастазите и карциномот радикално се повлекуваа и јас се чувствував се подобро.
Секако многу важна е дисциплината. Без оглед за што станува збор, терапии, суплементи, исхрана, вежби, за се треба време и трпение. Ако не сме дисциплинирани, тогаш нема да го имаме посакуваниот резултат. Јас се уште сум дисциплинирана, послушна и работам на сопственото здравје.

Она што е инспиративно за сите е, како го дисциплинираше својот ум?
– Не е лесно да го дисцплинираш умот, но во исто време не е ни тешко. Малку чудно звучи, нели? За да ја постигнеш целта потребно е да направиш радикални промени, дисциплина или самодисциплина.
Без оглед на тоа што сакаме да постигнеме во животот, најнапред треба да имаме цел, визија, потоа стискаме „рестарт“ на умот, му задаваме нови задачи. Не оние веќе прифатените, старите обрасци кои се испоставило дека не ни служат. Овој пат правиме се обратно од досегашносто, ако јадеме со десна рака може и со лева да се обидеме.
Ние се соочуваме со многу парадигми. Имаме научени шаблони од минатото, од родители, институции, од луѓето што ќе кажат… итн. Замислете што се е складирано во нашиот свесен ум, а што се во подсвеста. Во овој период од година дена работев многу на откривање и елиминирање на тие потсвесни блокади. Работев и поминав низ многу процеси, соочување со стравот од смртта, простувањето, препуштањто на Божјата воља, љубовта како единствен и најголем двигател во процесот на излекување.

Сите тие промени, и освестувања се твојот начин, патот по кој сигурно чекориш…Каков е твојот свет денес, како го почнуваш денот, со кого другаруваш, твојот свет се и животните, природата…
– Денот го почнувам не секогаш многу рано, околу 8-9 часот, иако целта ми е да станувам порано. И тоа не ми е тешко, ако имам некоја обврска рано наутро.
Во летниот период станувам рано бидејки и моите животни се спремни за утриски игри. Од кога ги сменив утринските навики, најнапред правам некој цеден сок, може и само лимон со млака вода, потоа некој од моите смути, каши со овошје, семки, семиња, јаткасти плодови…
Во овој период на канцер создадов многу нови пријателства, а некои стари завршија. Одсекогаш сум имала мал број на луѓе со кои другарувам, но сите беа одбрани. Сега во времето на пандемија се дружам колку што ми дозволуваат условите, но имав и доста активен период, ги обожавам уметничките дружби од типот на колонии, изложби.

А ако ме прашувате за моите животни, тие се составен дел од секојдневието, јас неможам без нив а ни тие без мене. Сите што ме познаваат поблиску знаат каков фанатик сум за кучињата, мачињата и поборник за правата на животните. Впрочем, незнам како изгледа ден без некој шепаст да се шета по дома. Во моментов имаме 5 кучиња и 10 мачиња, од најмало до најголемо. Е, тоа е журка. Ги обожавам прошетките со нив низ падините на Водно каде што живам. Тие се најверните, најчуствителните и најзаштитнички суштества, те следат во чекор и не даваат влакно да ти фали.

Бидејќи си мајка, кои совети и ги даваш на Стефанија а кои совети од твојата мајка Јулија, ти ги применуваш?
– Бидејќи станав мајка на 18 години, некако и ден денес се чувствувам толку блиска до сфаќањата на младите. Стефанија моја никогаш не сум ја ограничила во нешто што и преставувало предизвик. Таа има отворен однос со мене и со мајка ми, постојано зборуваме за се што ни се случува, се консултираме, се советуваме, заеднички донесуваме одлуки. Сепак, сметам дека секој млад човек треба да помине низ животната патека, колку и да сакаме да ги поштедиме децата од нешто, тие едноставно треба да го чекорат патот низ кој ќе растат и ќе учат. Таа знае дека ја има нашата поддршка. И велам да биде своја, да знае што сака, да се бори за своите цели, да се сака и вреднува себеси, бидејќи сите ние сме уникатни сами по себе, на свој начин.
А кои совети јас ги добивам од мајка ми? Таа одсекогаш била покрај мене во се, ме поддржувала, ме подучувала, ме заштитувала. И денес е исто. Ние нашиот однос го градиме врз отворено зборување, споделување, секогаш сме тука едни за други. Советите ни се секојдневие низ разговор, во процеси низ кои минуваме. Јас и мајка ми постојано работиме на тоа да се надоградуваме, да истражуваме, да учиме, заедно да растеме низ секој предизвик во животот. Па да, заедно сме посилни!

За крај, кажи ми кога навистина се засака себеси, и колку созреа низ тој процес на љубовта?
– Како што кажав, канцерот е комплесна работа. А животот е една чудесна патека низ која одите но незнаете што ве очекува, полн е со предизвици, препреки, лекции… Тоа не значи дека пред канцерот не сум се сакала себеси, сум имала љубов за себе, но некако повеќе сакав да ја давам љубовта! Сметав дека давањето љубов е нешто најубаво, непроценливо и сега истото важи, но овој пат со свесност на кого, за што и без услови, без очекувања, без потреба да биде вратена.
Процесот на љубов, кон себе си е една од најважните нитки за здравјето. Тоа не е себичност, тоа е вреднување на себеси, почитување на сопствената личност, на вредностите кои ги поседуваме. Најважно е да знаеме што сакаме, кои се нашите цели, со кои личности сакаме да пријателуваме, соработуваме, да го искажеме сопственото мислење, да поставиме граници, но и да кажеме: НЕ.
Честопати се мешаат брзините кога се зборува за љубовта. Тоа најчесто како да е само љубов помеѓу двајца. Љубовта е достапна за сите, нема одбрани личности, таа не калкулира, не познава хиерархија. За љубовта нема мало и големо, возможно и невозможно, вредно и невредно. За љубовта се е големо, возможно и вредно.
Да се сака значи да се прифати, да се отвори срцето, за се што ни доаѓа во пресрет. Вистинската и чиста љубов не познава правила, единствен закон е да си останеш она што си, и притоа да чуеш: Сакам тоа што си!

Валентина Вања Тодоровска

Би можело да ве интересира Повеќе од овој автор

Коментарите се затворени

xoso xoso tin chelsea thông tin chuyển nhượng câu lạc bộ bóng đá arsenal bóng đá atalanta bundesliga cầu thủ haaland UEFA everton xoso futebol ao vivo futemax multicanais onbet bóng đá world cup bóng đá inter milan tin juventus benzema la liga clb leicester city MU man city messi lionel salah napoli neymar psg ronaldo serie a tottenham valencia AS ROMA Leverkusen ac milan mbappe napoli newcastle aston villa liverpool fa cup real madrid premier league Ajax bao bong da247 EPL barcelona bournemouth aff cup asean football bên lề sân cỏ báo bóng đá mới bóng đá cúp thế giới tin bóng đá Việt UEFA báo bóng đá việt nam Huyền thoại bóng đá giải ngoại hạng anh Seagame tap chi bong da the gioi tin bong da lu trận đấu hôm nay việt nam bóng đá tin nong bong da Bóng đá nữ thể thao 7m 24h bóng đá bóng đá hôm nay the thao ngoai hang anh tin nhanh bóng đá phòng thay đồ bóng đá bóng đá phủi kèo nhà cái onbet bóng đá lu 2 thông tin phòng thay đồ the thao vua app đánh lô đề dudoanxoso xổ số giải đặc biệt hôm nay xổ số kèo đẹp hôm nay ketquaxoso kq xs kqxsmn soi cầu ba miền soi cau thong ke sxkt hôm nay thế giới xổ số xổ số 24h xo.so xoso3mien xo so ba mien xoso dac biet xosodientoan xổ số dự đoán vé số chiều xổ xoso ket qua xosokienthiet xoso kq hôm nay xoso kt xổ số mega xổ số mới nhất hôm nay xoso truc tiep xoso Việt SX3MIEN xs dự đoán xs mien bac hom nay xs miên nam xsmientrung xsmn thu 7 con số may mắn hôm nay KQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanh dự đoán xổ số 3 miền dò vé số du doan xo so hom nay ket qua xo xo ket qua xo so.vn trúng thưởng xo so kq xoso trực tiếp ket qua xs kqxs 247 số miền nam s0x0 mienbac xosobamien hôm nay số đẹp hôm nay số đẹp trực tuyến nuôi số đẹp xo so hom qua xoso ketqua xstruc tiep hom nay xổ số kiến thiết trực tiếp xổ số kq hôm nay so xo kq trực tuyen kết quả xổ số miền bắc trực tiếp xo so miền nam xổ số miền nam trực tiếp trực tiếp xổ số hôm nay ket wa xs KQ XOSO xoso online xo so truc tiep hom nay xstt so mien bac trong ngày KQXS3M số so mien bac du doan xo so online du doan cau lo xổ số keno kqxs vn KQXOSO KQXS hôm nay trực tiếp kết quả xổ số ba miền cap lo dep nhat hom nay soi cầu chuẩn hôm nay so ket qua xo so Xem kết quả xổ số nhanh nhất SX3MIEN XSMB chủ nhật KQXSMN kết quả mở giải trực tuyến Giờ vàng chốt số Online Đánh Đề Con Gì dò số miền nam dò vé số hôm nay so mo so de bach thủ lô đẹp nhất hôm nay cầu đề hôm nay kết quả xổ số kiến thiết toàn quốc cau dep 88 xsmb rong bach kim ket qua xs 2023 dự đoán xổ số hàng ngày Bạch thủ đề miền Bắc Soi Cầu MB thần tài soi cau vip 247 soi cầu tốt soi cầu miễn phí soi cau mb vip xsmb hom nay xs vietlott xsmn hôm nay cầu lô đẹp thống kê lô kép xổ số miền Bắc quay thử xsmn xổ số thần tài Quay thử XSMT xổ số chiều nay xo so mien nam hom nay web đánh lô đề trực tuyến uy tín KQXS hôm nay xsmb ngày hôm nay XSMT chủ nhật xổ số Power 6/55 KQXS A trúng roy cao thủ chốt số bảng xổ số đặc biệt soi cầu 247 vip soi cầu wap 666 Soi cầu miễn phí 888 VIP Soi Cau Chuan MB độc thủ de số miền bắc thần tài cho số Kết quả xổ số thần tài Xem trực tiếp xổ số XIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊA Cầu lô số đẹp lô đẹp vip 24h soi cầu miễn phí 888 xổ số kiến thiết chiều nay XSMN thứ 7 hàng tuần Kết quả Xổ số Hồ Chí Minh nhà cái xổ số Việt Nam Xổ Số Đại Phát Xổ số mới nhất Hôm Nay so xo mb hom nay xxmb88 quay thu mb Xo so Minh Chinh XS Minh Ngọc trực tiếp hôm nay XSMN 88 XSTD xs than tai xổ số UY TIN NHẤT xs vietlott 88 SOI CẦU SIÊU CHUẨN SoiCauViet lô đẹp hôm nay vip ket qua so xo hom nay kqxsmb 30 ngày dự đoán xổ số 3 miền Soi cầu 3 càng chuẩn xác bạch thủ lô nuoi lo chuan bắt lô chuẩn theo ngày kq xo-so lô 3 càng nuôi lô đề siêu vip cầu Lô Xiên XSMB đề về bao nhiêu Soi cầu x3 xổ số kiến thiết ngày hôm nay quay thử xsmt truc tiep kết quả sxmn trực tiếp miền bắc kết quả xổ số chấm vn bảng xs đặc biệt năm 2023 soi cau xsmb xổ số hà nội hôm nay sxmt xsmt hôm nay xs truc tiep mb ketqua xo so online kqxs online xo số hôm nay XS3M Tin xs hôm nay xsmn thu2 XSMN hom nay xổ số miền bắc trực tiếp hôm nay SO XO xsmb sxmn hôm nay 188betlink 188 xo so soi cầu vip 88 lô tô việt soi lô việt XS247 xs ba miền chốt lô đẹp nhất hôm nay chốt số xsmb CHƠI LÔ TÔ soi cau mn hom nay chốt lô chuẩn du doan sxmt dự đoán xổ số online rồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm nay thống kê lô gan miền bắc dàn đề lô Cầu Kèo Đặc Biệt chốt cầu may mắn kết quả xổ số miền bắc hôm Soi cầu vàng 777 thẻ bài online du doan mn 888 soi cầu miền nam vip soi cầu mt vip dàn de hôm nay 7 cao thủ chốt số soi cau mien phi 777 7 cao thủ chốt số nức tiếng 3 càng miền bắc rồng bạch kim 777 dàn de bất bại on news ddxsmn 188bet w88 w88 789bet tf88 sin88 suvip sunwin tf88 five88 12bet sv88 vn88 Top 10 nhà cái uy tín sky88 iwin lucky88 nhacaisin88 oxbet m88 vn88 w88 789bet iwin f8bet rio66 rio66 lucky88 oxbet vn88 188bet 789bet May-88 five88 one88 sin88 bk8 8xbet oxbet MU88 188BET SV88 RIO66 ONBET88 188bet M88 M88 SV88 Jun-68 Jun-88 one88 iwin v9bet w388 OXBET w388 w388 onbet onbet onbet onbet88 onbet88 onbet88 onbet88 onbet onbet onbet onbet qh88 mu88 Nhà cái uy tín pog79 vp777 vp777 vipbet vipbet uk88 uk88 typhu88 typhu88 tk88 tk88 sm66 sm66 me88 me88 8live 8live 8live sm66 me88 win79 8live sm66 me88 win79 pog79 pog79 vp777 vp777 uk88 uk88 tk88 tk88 luck8 luck8 kingbet86 kingbet86 k188 k188 hr99 hr99 123b 8xbetvn vipbet sv66 zbet taisunwin-vn typhu88 vn138 vwin vwin vi68 ee88 1xbet rio66 zbet vn138 i9betvip fi88club cf68 onbet88 ee88 typhu88 onbet onbetkhuyenmai 12bet-moblie 12betmoblie taimienphi247 vi68clup cf68clup vipbet i9bet qh88 onb123 onbef soi cầu nổ hũ bắn cá đá gà đá gà game bài casino soi cầu xóc đĩa game bài giải mã giấc mơ bầu cua slot game casino nổ hủ dàn đề Bắn cá casino dàn đề nổ hũ tài xỉu slot game casino bắn cá đá gà game bài thể thao game bài soi cầu kqss soi cầu cờ tướng bắn cá game bài xóc đĩa AG百家乐 AG百家乐 AG真人 AG真人 爱游戏 华体会 华体会 im体育 kok体育 开云体育 开云体育 开云体育 乐鱼体育 乐鱼体育 欧宝体育 ob体育 亚博体育 亚博体育 亚博体育 亚博体育 亚博体育 亚博体育 开云体育 开云体育 棋牌 棋牌 沙巴体育 买球平台 新葡京娱乐 开云体育 mu88 qh88