Валентина Митрова: Нашата семејна приказна за неговото височество -тартуф, вградена во брендот ТУФ

Доколку ги сакате тартуфите, ако сте навлечени на нивната арома, миризба, можеби ќе ве инспирира приказната на Валентина. Имено, семејството Митрови се пионери на тартуфарството кај нас што резултираше во создавањето и етаблирањето на брендот ТУФ, кој во себе ги спои љубовта кон планините, кучињата и љубопитството поврзано со желба за иновации. Таа сплотеност трае 12 години и во континуитет преку најразлични и највкусни производи со свежи и сушени тартуфи.
Всушност, што и да помислите на темата- тартуфи, во која и да е комбинација, па и онаа благо- солена, како „фајнл тач“ или како „тартуф база“, тоа се вистински предизвици за гурманите: свеж тартуф во најразлични комбинации со сирење, џем, ајвар, потоа, масла со тартуфи, намази во комбинација со маслинки и печурки, палента и ориз со сушени тартуфи, разни благо- солени комбинации што, ем што се вкусни ем се и вистински еликсир на младоста и здравјето. Ете тоа значи неговото височество- тартуф.

И покрај имиџот на тартуфи, нивната специфика, особеност, „и мирис и вкус“, се повеќе се демистифицираат овие специфични печурки, стануваат се подостапни и побарани. Веќе 12 години вие семејно се занимавате со тартуфарство. Предизвик, желба, љубопитство: како започна се?
– Љубопитност во комбинација со љубовта кон природата, планините, животните, на мојот сопруг Тони. Гледајќи ги пријателите во Италија и Франција, кои од хоби собираа тартуфи, тоа ја разбуди желбата и тој да го следи нивниот пример и да почне да трага кај нас. Така се создаде тој убав спој помеѓу планината и животните, во хоби наречено – тартуфарство.
За да може да го прави тоа, од Италија купивме куче, специјален трагач на тартуфи, кучето Берта, со кое поминавме долг процес на дресура. Јас ја научив да биде педантна, како вистинска дама – италијанка а сопругот ја издресира во врвен трагач по тартуфи. Берта, куче со италијанско потекло е со врвно педигре има освојувано многу пехари и национални изложби на кучиња. Со нејзиното парење со исто расно италијанско куче, се зголеми бројот на нејзините наследници, кои уште од малечки се подготвуваат и тренираат за откопувањето на црното злато – тартуфот.
Таа ни донесе огромна среќа во семејството и за нас веќе започна една нова приказна исполнета со трагање по тартуфи, долги денови поминати со Берта низ падините и високите планини низ целата држава и радоста на секое ново парче тартуф што го наоѓаше. Како се специјализираше во пронаоѓањето на тартуфи сопругот, од ден на ден се зголемуваше количината на тартуфи во домот и сфатив дека ќе морам да почнам да правам нешто со нив, за да го продолжиме времето на користење.Тогаш почна мојата потрага по рецепти, учење истражување, за да направам нешто со тартуфите. Морав да барам и помош од луѓе од странство, Италија, Иран, Англија, кои имаат научни сознанија и докторски дисертации за тартуфите, а тие беа расположени за соработка и несебично го споделуваа со мене своето знаење..Учев како да постапувам со тартуфите кога ќе ги ставам во производ, тој е специфичен, ако се надмине одредена температура, губи секаква полезност и не е веќе корисен за здравјето… Комуницирам и со нашите професори, бидејќи за да се преработи тартуфот треба многу знаење…
Моето патешествие да дојдам до добар производ траеше околу 5 години. Првиот производ ми беше- тартуфи во маслиново масло, потоа, намаз од маслинки со тартуф, па направив намаз со тартуфи, шампињони и буковки. Интересно е што сите производи, и по 3 и по 12 месеци беа во одлична состојба, што значи добро се обработени и подготвени.
Инаку, целото семејство е вклучено во тартуфарството. На пазарот го пласираме нашиот бренд ТУФ, под кој ќе можат да се најдат свежи тартуфи, како и комбинации, слатки и солени, со тартуфи.
Во моментов компанијата работи како мал семеен бизнис со голем потенцијал за негово понатамошно развивање и проширување, како на нашето поднебје, така и на странскиот пазар. Постои одлична можност овие производи да се достапни во поголемите и подобро снабдени маркети низ целата држава, бидејќи истите би имале мошне достапна цена, а наскоро тоа и ќе се оствари, бидејќи ќе се продаваат во маркетите на Тинекс, бидејќи сме дел од „Стартап хероите“, стартап компании кои добивме поддршка за нашиот проект од ФИТР.


Тартуфот расте под земја, наликува на „грд компир“ а него можат да го намирисаат добро истренирани кучиња . Вие имате 7 обучени трагачи, но и
одгледувачница на кучиња на Новоселски пат, пријавена, одобрена и сертифицирана во Брисел. Колку ова ви ја олеснува работата?

– Да, кога ќе се погледне тартуфот, многу луѓе како да имаат одбивност од изгледот, бидејќи, како што велите, изгледа како грд компир, извалкан со земја. Но, не е така, тартуфот е нешто најскапоцено од природата. Луѓето го запознаваат и веќе го менуваат мислењето. Но, за да им го понудиме, во поголеми количини и да биде подостапен за користење, ни помагаат нашите кучиња трагачи. Затоа, имаме одгледувачница на кучиња пријавена, одобрена и сертифицирана во Брисел, но ниту едно од кучињата таму не се во крвно сродство. Имаме 7 кучиња, сите се обучени трагачи, ниту едно од нив, не е во крвно сродство, туку се од разни држави, Швајцарија, Грција, Италија, Франција, Иран.
Одгледувачницата е по сите светски стандарди, за оваа работа, проверена од инспектори од Брисел: тие направија увид, дојдоа да ја проверат и контролираат и дадоа највисоки оценки, со изненадување дека кај нас постои вакво нешто, толку професионално направено и со сите пропишани стандарди. За квалитето на кучињата зборува и фактот што ги носевме во Словенија, Србија и Хрватска, за да провериме дали можат да го најдат белиот тартуф. Во Македонија, досега го немаат најдено.
Ние сме првите што го пронајдовме македонскиот тартуф на падините на македонските планини со нашите седум врвно издресирани кучиња – ловци на тартуфи. Без да имате добар тим од кучиња, не можете да очекувате дека ќе обезбедите количини и ќе може сериозно да се занимавате со тартуфарството. Но, со кучиња, врвни трагачи, кои единствено тоа го прават најдобро, професионално обучени од расата Lagotto Romagnolo, е полесно. Секако, би можело да се користат и останати раси на кучиња со исклучително добро сетило за мирис, како на пример Springer Spaniel, Beagle, Labrador retriever, и други. ЕВАЛ располага со легло на професионално обучени кучиња од расата ,,lagotto romagnolo” и кокер-шпаниел. За нивната обука и тренинг е одговорен Тони, кој важи лиценциран тартуфар и пронаоѓач на ваков тип печурки со повеќегодишно искуство. Така, за тартуфарството, навистина многу ни олеснуваат нашите дресирани кучиња.

Верувам дека многумина се интересираат каде се кај нас можат да се најдат тартуфи, каде најмногу виреат, дали застапеноста е поврзана со составот на земјата, климата…
– Тартуфите може да се најдат низ целата држава, но патот до пронаоѓањето, долгите часови поминати низ планините и непристапните предели се дел од тартуфарството.Тартуфите се тешки за пронаоѓање бидејќи растат од десет до 30 сантриметри длабоко во почвата. До нив се стигнува само со добро истренираните кучиња-трагачи, кои можат да ја намирисаат печурката, но секако и да ја откопаат на правилен начин без да ја оштетат.

Што е најинтересно во барањето на тартуфи? Дали секогаш ги има, независно од време, или ги користите и во сушена форма?
– Тартуфите се бараат во сезони. Секоја сезона е инспиративна и количината зависи од повеќе фактори и од времето и од тоа каква е годината.
Јас ги преработувам и правам производи и од сушен тартуф, го имам сушениот тартуф и како чај, кој многу е полезен за здравјето, потоа сушен тартуф со крупна сол, палента, ориз идр.

Вие сте членка на Слоу фуд и вашите презентации на тартуфи не се поврзани само со маслата, туку постои цела палета на производи, интересни комбинации, како што спомнавте- со сол, намази со тартуфи, слатко од лути пиперчиња и тартуфи, палента и тартуфи… Колку успевате на луѓето да им ја доближте оваа печурка, колку се купува?
– Да, членувам во Слоу фуд и морам да искажам благодарност, за поддршката и можноста што ја имам како членка, да бидам дел од сите настани и да ги презентирам и доближам многу повеќе производите од тартуфи и свежите тартуфи до луѓето, со цел да ги едуцирам и да ја препознаат вредноста за здравјето од тартуфите. Производите на ТУФ беа изложени и на многу саеми за кулинарство и здрава храна, како на Третиот и Четвртиот меѓународен саем на органски и традиционални производи „ОРГАНСКА ТРПЕЗА“ во Куманово, Slow Food Салон 2019, Skopje Wine Salon- Vinodonia 2018, Vinodonia 2019 и оваа година исто така. Луѓето ме покануваат на разни настани, на телевизиски и радио емисии да зготвам или презентирам од производите и да ја раскажам приказната за тартуфите.Чест ми е што можеме токму тартуфот да го донесеме и на секоја трпеза кај секој љубител на нови и богати вкусови.

Велат кога ќе се навлечеш на аромта на тартуф, тоа е на долги стази. Откријте ни: што со тартуфи е најмногу застапено во вашата кујна?
– Нашите производи се приготвуваат по традиционален рецепт, со едноставен процес на конзервација, кој овозможува да се зачуваат најдрагоцените состојќи на тартуфот, кои се вистинска „бомба“ за здравјето.
Во мојата кујна застапени се многу специјалитети со тартуфи, од солено до слатко, пасти, патеа, комбинации со месо, десерти кои се збогатени со тартуф,тоа е една палета на менито која е вистинско гастрономско задоволство. Јас уживам да експериментирам и секогаш создавам некои нови комбинации, кои ги дегустираме и се покажуваат како одлични. Морам да споделам дека, не само во мојата кујна, туку за да уживаат луѓето во вкусот на тартуфите кај нас, во декември минатата година, во „Јавна соба“ направивме „Вечер на тартуфи“, која беше исполнета со специјално осмислена програма и мени од специјалитети од тартуф. Голема благодарност до сопственикот Александар, за довербата, отвореноста за соработка и огромната поддршка, како и неговата иновативност, на своите посетители да им овозможи ново и уникатно гурманско искуство. На менито се најдоа оригинални рецепти, приготвени со свеж македонски тартуф: канапеи со тартуфи, пене паста со тартуфи, пилешко месо со тартуфи, слатки бомбици со тартуфи, ете тоа се дел од моите омилени специјалитети.
Тартуфите се толку инспиративни, што може да се препуштите на фантазијата и да направите одлични специјалитети. Вкусот, секако ќе ве плени.

Тартуфите ги споредуваат со дијаманти, што поради цената, што поради начинот на чистење. Колку овие печурки влијаат на добра состојба на организмот , продолжување на младост, убавина?
– Да, овие „црни дијаманти“, заслужено го добиле овој епитет. Навистина, ова е дар од природата, лек во вистинска смисла на зборот а ако редовно се внесува во организмот, подмладува, зајакнува, го засилува имунитетот. Изобилуваат со минерали- калиум, натриум и фосфор, го штитат здравјето на срцето и целокупниот кардиоваскуларен систем. Се верува дека со консумирањето тартуфи го подобруваат расположението, а на некои од нив им се препишуваат и афродизијачки својства.
Македонскиот тартуф е еликсир на виталноста и здравјето на луѓето.Тартуфот помага при вируси, грип, алергии, артритис, астма бронхитис, егзема хепатитис, херпес, ревматизам, стерилитет кај жените, миоми. Топло го препорачувам на сите, за да го почувствуваа овој природен дар, кој ни е даден за да не штити и прави поздрави. Природата создала, ние треба да го искористиме.

Вања Тодоровска

Би можело да ве интересира Повеќе од овој автор

Коментарите се затворени

xoso xoso tin chelsea thông tin chuyển nhượng câu lạc bộ bóng đá arsenal bóng đá atalanta bundesliga cầu thủ haaland UEFA everton xoso futebol ao vivo futemax multicanais onbet bóng đá world cup bóng đá inter milan tin juventus benzema la liga clb leicester city MU man city messi lionel salah napoli neymar psg ronaldo serie a tottenham valencia AS ROMA Leverkusen ac milan mbappe napoli newcastle aston villa liverpool fa cup real madrid premier league Ajax bao bong da247 EPL barcelona bournemouth aff cup asean football bên lề sân cỏ báo bóng đá mới bóng đá cúp thế giới tin bóng đá Việt UEFA báo bóng đá việt nam Huyền thoại bóng đá giải ngoại hạng anh Seagame tap chi bong da the gioi tin bong da lu trận đấu hôm nay việt nam bóng đá tin nong bong da Bóng đá nữ thể thao 7m 24h bóng đá bóng đá hôm nay the thao ngoai hang anh tin nhanh bóng đá phòng thay đồ bóng đá bóng đá phủi kèo nhà cái onbet bóng đá lu 2 thông tin phòng thay đồ the thao vua app đánh lô đề dudoanxoso xổ số giải đặc biệt hôm nay xổ số kèo đẹp hôm nay ketquaxoso kq xs kqxsmn soi cầu ba miền soi cau thong ke sxkt hôm nay thế giới xổ số xổ số 24h xo.so xoso3mien xo so ba mien xoso dac biet xosodientoan xổ số dự đoán vé số chiều xổ xoso ket qua xosokienthiet xoso kq hôm nay xoso kt xổ số mega xổ số mới nhất hôm nay xoso truc tiep xoso Việt SX3MIEN xs dự đoán xs mien bac hom nay xs miên nam xsmientrung xsmn thu 7 con số may mắn hôm nay KQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanh dự đoán xổ số 3 miền dò vé số du doan xo so hom nay ket qua xo xo ket qua xo so.vn trúng thưởng xo so kq xoso trực tiếp ket qua xs kqxs 247 số miền nam s0x0 mienbac xosobamien hôm nay số đẹp hôm nay số đẹp trực tuyến nuôi số đẹp xo so hom qua xoso ketqua xstruc tiep hom nay xổ số kiến thiết trực tiếp xổ số kq hôm nay so xo kq trực tuyen kết quả xổ số miền bắc trực tiếp xo so miền nam xổ số miền nam trực tiếp trực tiếp xổ số hôm nay ket wa xs KQ XOSO xoso online xo so truc tiep hom nay xstt so mien bac trong ngày KQXS3M số so mien bac du doan xo so online du doan cau lo xổ số keno kqxs vn KQXOSO KQXS hôm nay trực tiếp kết quả xổ số ba miền cap lo dep nhat hom nay soi cầu chuẩn hôm nay so ket qua xo so Xem kết quả xổ số nhanh nhất SX3MIEN XSMB chủ nhật KQXSMN kết quả mở giải trực tuyến Giờ vàng chốt số Online Đánh Đề Con Gì dò số miền nam dò vé số hôm nay so mo so de bach thủ lô đẹp nhất hôm nay cầu đề hôm nay kết quả xổ số kiến thiết toàn quốc cau dep 88 xsmb rong bach kim ket qua xs 2023 dự đoán xổ số hàng ngày Bạch thủ đề miền Bắc Soi Cầu MB thần tài soi cau vip 247 soi cầu tốt soi cầu miễn phí soi cau mb vip xsmb hom nay xs vietlott xsmn hôm nay cầu lô đẹp thống kê lô kép xổ số miền Bắc quay thử xsmn xổ số thần tài Quay thử XSMT xổ số chiều nay xo so mien nam hom nay web đánh lô đề trực tuyến uy tín KQXS hôm nay xsmb ngày hôm nay XSMT chủ nhật xổ số Power 6/55 KQXS A trúng roy cao thủ chốt số bảng xổ số đặc biệt soi cầu 247 vip soi cầu wap 666 Soi cầu miễn phí 888 VIP Soi Cau Chuan MB độc thủ de số miền bắc thần tài cho số Kết quả xổ số thần tài Xem trực tiếp xổ số XIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊA Cầu lô số đẹp lô đẹp vip 24h soi cầu miễn phí 888 xổ số kiến thiết chiều nay XSMN thứ 7 hàng tuần Kết quả Xổ số Hồ Chí Minh nhà cái xổ số Việt Nam Xổ Số Đại Phát Xổ số mới nhất Hôm Nay so xo mb hom nay xxmb88 quay thu mb Xo so Minh Chinh XS Minh Ngọc trực tiếp hôm nay XSMN 88 XSTD xs than tai xổ số UY TIN NHẤT xs vietlott 88 SOI CẦU SIÊU CHUẨN SoiCauViet lô đẹp hôm nay vip ket qua so xo hom nay kqxsmb 30 ngày dự đoán xổ số 3 miền Soi cầu 3 càng chuẩn xác bạch thủ lô nuoi lo chuan bắt lô chuẩn theo ngày kq xo-so lô 3 càng nuôi lô đề siêu vip cầu Lô Xiên XSMB đề về bao nhiêu Soi cầu x3 xổ số kiến thiết ngày hôm nay quay thử xsmt truc tiep kết quả sxmn trực tiếp miền bắc kết quả xổ số chấm vn bảng xs đặc biệt năm 2023 soi cau xsmb xổ số hà nội hôm nay sxmt xsmt hôm nay xs truc tiep mb ketqua xo so online kqxs online xo số hôm nay XS3M Tin xs hôm nay xsmn thu2 XSMN hom nay xổ số miền bắc trực tiếp hôm nay SO XO xsmb sxmn hôm nay 188betlink 188 xo so soi cầu vip 88 lô tô việt soi lô việt XS247 xs ba miền chốt lô đẹp nhất hôm nay chốt số xsmb CHƠI LÔ TÔ soi cau mn hom nay chốt lô chuẩn du doan sxmt dự đoán xổ số online rồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm nay thống kê lô gan miền bắc dàn đề lô Cầu Kèo Đặc Biệt chốt cầu may mắn kết quả xổ số miền bắc hôm Soi cầu vàng 777 thẻ bài online du doan mn 888 soi cầu miền nam vip soi cầu mt vip dàn de hôm nay 7 cao thủ chốt số soi cau mien phi 777 7 cao thủ chốt số nức tiếng 3 càng miền bắc rồng bạch kim 777 dàn de bất bại on news ddxsmn 188bet w88 w88 789bet tf88 sin88 suvip sunwin tf88 five88 12bet sv88 vn88 Top 10 nhà cái uy tín sky88 iwin lucky88 nhacaisin88 oxbet m88 vn88 w88 789bet iwin f8bet rio66 rio66 lucky88 oxbet vn88 188bet 789bet May-88 five88 one88 sin88 bk8 8xbet oxbet MU88 188BET SV88 RIO66 ONBET88 188bet M88 M88 SV88 Jun-68 Jun-88 one88 iwin v9bet w388 OXBET w388 w388 onbet onbet onbet onbet88 onbet88 onbet88 onbet88 onbet onbet onbet onbet qh88 mu88 Nhà cái uy tín pog79 vp777 vp777 vipbet vipbet uk88 uk88 typhu88 typhu88 tk88 tk88 sm66 sm66 me88 me88 8live 8live 8live sm66 me88 win79 8live sm66 me88 win79 pog79 pog79 vp777 vp777 uk88 uk88 tk88 tk88 luck8 luck8 kingbet86 kingbet86 k188 k188 hr99 hr99 123b 8xbetvn vipbet sv66 zbet taisunwin-vn typhu88 vn138 vwin vwin vi68 ee88 1xbet rio66 zbet vn138 i9betvip fi88club cf68 onbet88 ee88 typhu88 onbet onbetkhuyenmai 12bet-moblie 12betmoblie taimienphi247 vi68clup cf68clup vipbet i9bet qh88 onb123 onbef soi cầu nổ hũ bắn cá đá gà đá gà game bài casino soi cầu xóc đĩa game bài giải mã giấc mơ bầu cua slot game casino nổ hủ dàn đề Bắn cá casino dàn đề nổ hũ tài xỉu slot game casino bắn cá đá gà game bài thể thao game bài soi cầu kqss soi cầu cờ tướng bắn cá game bài xóc đĩa AG百家乐 AG百家乐 AG真人 AG真人 爱游戏 华体会 华体会 im体育 kok体育 开云体育 开云体育 开云体育 乐鱼体育 乐鱼体育 欧宝体育 ob体育 亚博体育 亚博体育 亚博体育 亚博体育 亚博体育 亚博体育 开云体育 开云体育 棋牌 棋牌 沙巴体育 买球平台 新葡京娱乐 开云体育 mu88 qh88