Browsing Category

Необично

Желудникот како љубовен термометар – дали и колку дебелее љубовта?

Дали љубовта навистина дебелее? Или можеби е уште поинтересна тезата дека ја намалува телесната тежина? Единствено што е сигурно е дека метаболизмот реагира на секоја промена на нашата емоционална состојба. Многу светски научници што се занимаваат токму со тој проблем заклучуваат дека бројот на оброците варира во зависност од нашите емоции. ЗАЉУБЕНОСТ: Помалку килограми Сигурно во моментите на целосна вљубеност и залуденост од својот нов партнер сте почувствувале блокада во желудникот. Таквата состојба придонесува за…

Кинеска Нова година. Симболот за 2020 е СТАОРЕЦ

Оваа година ќе биде добра за сите родени во годината на Стаорец: 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008 и 2020. Луѓето од овој знак ќе напредуваат скоро во сите аспекти на животот, сеедно дали е тоа кариера, љубов, пари или окружение. Може да се каже дека за Стаорците ова е година на љубов. Внимавајте- флертувањето може да ве донесе до слепа уличка а од таму нема враќање. Што се однесува до парите, годинава ќе ги зголемите приходите, исто така, игри на среќа- лотарија на пример, можат да ви го освежат семејниот буџет. Но…

Бојата на апетитот: Главниот поттик при нагонското одбирање на храната е визуелен

Неврофизиолошките испитувања покажаа дека 80% од сетилните информации од околината на визуелната природа и скоро треттина од мозокот се користат за дешифрирање на тие податоци. Докажано е дека одлучувачка важност игра бојата која идентифицира специфичен дел чии клетки се програмирани за разликување на бојата, без интерес за обликот на перцепираниот предмет. И секојдневното искуство докажува дека бојата влијае на душевната состојба и чувствата, па токму тоа влијание врз човечката психа. Боја на апетитот Истражувањето за боите…

Ова не смеете да го правите на 31 декември и на 1 јануари

Препораките во продолжение претставуваат верувања на народот, некои правила на однесување се поврзани со 31 декември а некои важат за 1 јануари. НИКАКО НЕМОЈТЕ: 1. Да пропуштите да им честитате на драгите луѓе Се смета дека во тој случај Новата година ќе ви донесе емотивно студенило и дистанца. 2. Не позајмувајте пари Таквиот почеток на годината претскажува 12 месеци материјални проблеми. 3. Не изнесувајте ништо од дома на 1 јануари Ништо буквално значи ништо! Ова важи дури и за ѓубрето. Буквално баш ништо не смее да го…

Украсување. Фенг шуи совети за Нова година

- Елката ставете ја спроти влезната врата, на тој начин ќе ги подобрите семејните односи - Елката и украсите нека бидат колку што е можно поприродни - Не одбегнувајте светликави украси; огнот симболизира слава и углед, а ламбичките симболично го претставуваат него - За да го подобрите здравјето, божикната ѕвезда или некое друго цвеќе засадено во земја држете го на средина на просторијата - Украсните ангели ставете ги лево од влезната врата. На тој начин ќе имате помош од други луѓе - Во десниот агол, спроти влезната врата,…

Што е „назар“ или „турско око“?

Очите зборуваат повеќе од зборовите, тие се гласот на срцето и со нив се отсликува нашата душа. Популарниот талсман познат како „турско око“ или „назар“ е сувенир што се смета за моќна заштита од - лошите погледи. Имено, станува збор за заштитничко око, многу раширено во Турциа на Кипар и Родос. Се носи околу врат, како ѓердан или се става некаде во домот, во автомобил. Според верувањата овој талисман ќе ве заштити и од „урокливи“ погледи, особено од луѓето кои имаат светли очи. Според некои принципи на аналогијта, околу…

Невообичаено разладување

Без сомнение, тропските жештини повторно се актуелни. Доколку одвреме-навреме сакате да се одморите од клима-уредите, пробајте некои невообичаени методи на разладување Облекувајте се како луѓeто во тропските земји Оние што животот го минуваат на високи температури, облекуваат широка облека, лесен памук и лен. И бизнисмените носат костуми, ама тие се од посебно ткаен памук, кој поради ребреста структура скоро и да не се лепи за кожата. Сетете се на мексиканската кошула гуајабера, која е скроена да ве разлади природно. Не…

Денешните модерни „момци“ се поздодевни од нивните татковци

Младите мажи не се авантуристи како нивните татковци, односно како генерацијата мажи пред нив, и тоа најмногу затоа што не се во форма, а им недостига и мотивација, покажуваат најновите истражувања. Денешните мажи воопшто не се впуштаат во авантури во кои, пред само 30 години, мажите се впуштале со радост. Истражувањето открива дека кон крајот на 70-тите години мажите многу повеќе биле заинтересирани за адреналински активности и го правеле тоа многу почесто од жените. Ситуацијата денес е поинаква, па мажите и жените речиси…

Кој е магнет за комарци?

Давате се од себе за да уживате во вечера на отворено, меѓутоа комарците кои ве следат, не ве оставаат на мира. Ги има насекаде а нивните убоди оставаат црвени отоци кои чешаат. Зошто токму вие? Сигурно сте забележале дека некои луѓе минуваат без ниеден убод, додека другите (вие), сте константно опкружени со роеви комарци. Што е тоа што ве прави да сте магнет за комарци? Според некои истражувања, комарците покажуваат афинитети за одредени типови на крв, а една од петте личности претставува вистински магнет за комарци.…

ТЕСТ. Што крие вашата потсвест?

1. Што ви дава најголема сила? а) Љубовта и вниманието на луѓето околу вас б) Љубовта која вие ја чувствувате кон другите в) Борбата која ја водите за да ги остварите своите цели г) Взаемната доверба, чувството на внимание и припадност 2. Животот за вас е: а) Долга и мирна река б) Морска бура в) Шанса за нови почетоци г) Време на постојани промени 3. Вие сте човек: а) Ѕвезда б) Земја в) Дете на своите родители г) И земја и ѕвезда 4. Емоциите за вас се: а) Симфонија составена од нежни ноти б) Вкусно јаболко кое сакате да го…
error: Content is protected !!